Jonas Sjöstedt (V) och Roger Richtoff (SD) är kritiska till att de borgerliga partierna lämnar försvarsuppgörelsen. Foto: SVT NyheterVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD: Obegripligt att man tar det här steget

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är kritiska till att de borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen.
– För vårt parti är det obegripligt att man tar det här steget, säger Sverigedemokraternas Roger Richtoff.

De borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen bara dagar innan man skulle lägga fram slutrapporten. Detta i protest mot att Socialdemokraterna inte vill binda sig till den ekonomiska uppgörelsen.

Men beslutet att lämna väcker kritik från SD.

– I det här slutdokumentet framgår tydligt de ekonomiska satsningarna, och det är 84 miljarder. Det här dokumentet är så genomarbetat och så strukturerat och så förtjänstfullt lett av Björn Von Sydow. Det är ett bra dokument, säger Roger Richtoff, Sverigedemokraternas representant i beredningen.

Bilaga till rapport

Det som fick de borgerliga partierna att lämna var bland annat en bilaga till slutrapporten som Socialdemokraterna ville lägga till.

– Den här bilagan från Socialdemokraterna hamnade utanför beredningen. Det står ju också att det inte är en del av beredningen, så vad är problemet?, säger Roger Richtoff som samtidigt meddelar att Sverigedemokraterna kommer skriva på slutdokumentet.

I och med Socialdemokraternas bilaga får man ingen långsiktig uppgörelse om försvarsekonomin menar de borgerliga partierna, vad säger du om det?

– De har en liten poäng i det. Men att skriva under det här slutdokumentet underlättar sedan för motionsskrivande där man kan enas om att vi har en majoritet i riksdagen för detta. Då är det bara att driva igenom det i budgetförhandlingar.

– Men att skjuta ut sig nu och inte skriva på dokumentet, då blir det ju svårt att komma tillbaka.

”Oansvarigt”

Även Vänsterpartiet reagerar kraftigt på att uppgörelsen nu spricker.

– Jag tycker att det är ett förhastat beslut. I den här typen av viktiga frågor för Sveriges enighet och försvar bör man söka kompromiss och nu rusar de ut under buller och bång istället, säger Jonas Sjöstedt.

Hur ser du på Socialdemokraternas agerande, att man så här sent kommer med en bilaga som omöjliggör en långsiktig överenskommelse?

– Varje regering måste ha en budget som håller ihop. De borgerliga har nu trumfat igenom stora ofinansierade skattesänkningar och plötsligt räcker inte pengarna. Pengarna räcker inte till välfärden och pengarna räcker inte till försvaret. Det tar de här fyra partierna inte ansvar för utan man försöker skjuta över det på regeringen.

Hur uppseendeväckande tycker du att det här?

– Jag blir lite bekymrad. Det är som att man söker konflikt för konfliktens skull istället för att stanna kvar, prata med varandra och hitta en lösning som är bäst för Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jonas Sjöstedt (V) och Roger Richtoff (SD) är kritiska till att de borgerliga partierna lämnar försvarsuppgörelsen. Foto: SVT Nyheter
Foto: Sören Andersson/TT