Foto: TT

Sverigedemokraterna: ”Skulle kunna gynna vår tillväxt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Alliansens förhandlingar om att en minoritetsregering ska kunna styra och eventuella nya regler för budget kan stärka Sverigedemokraterna tror Mattias Karlsson, tillförordnade partiledare

Sverigedemokraterna röstade först på sitt eget budgetförslag och sedan på Alliansens förslag istället för regeringens. Detta ledde till att regeringens budget föll och statsminister Stefan Löfven gick ut och meddelade att ett nyval troligtvis kommer att hållas i mars.

Hemliga förhandlingar

I dag avslöjade SVT Nyheter att regeringen och Alliansen sitter i förhandlingar om bland annat hur en minoritetsregering skulle kunna styra och hur den genom nya regler skulle kunna få igenom sin budget. Om parterna kommer överens kan det leda till att nyvalet ställs in.

– Vi får se vad det blir för typ av överenskommelse. Men är det så att det blir en mer långtgående överenskommelse mellan blocken, då blir SD i praktiken det enda oppositionspartiet och det tror jag skulle gynna vår tillväxt, säger Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna.

Enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge är de nya reglerna inte rätt väg att gå.

– I grund och botten är det helt fel väg att gå. Det är rimligt att svenska folket får ta ställning till den nya parlamentariska situationen och därför borde det vara ett nyval, säger han till SVT Nyheter.

Treblockspolitik

En av de nya reglerna som regeringen och Alliansen samtalar om är att göra det tillåtet för ett parti att bara rösta på ett budgetförslag. Något som enligt Henrik Vinge inte stämmer överens med hur politiken i Sverige i dag ser ut.

– Nu handlar det om att det ska vara två olika eller ett stort budgetalternativ. Men nu har vi tre stora politiska block. Det är bättre om regeringen förankrar sin politik med vad folket vill, att den går i linje med vad folket tycker, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet