Kader Bencheref har suttit i förvar hos kriminalvården i åtta år trots att han avtjänat sitt straff. Foto: Aftonbladet/IBL

”Sveriges farligaste fånge” har hållits inlåst i åtta år – efter avtjänat straff

Uppdaterad
Publicerad

Han har suttit inspärrad i åtta år efter avtjänat straff. Lika länge har polisen försökt utvisa Kader Bencheref, som kallats Sveriges farligaste fånge. 

För tio år sedan döms Kader Bencheref till fängelse och utvisning för bland annat våldtäktsförsök och ofredande mot flera kvinnor. Dagen han släpps, i september 2008, ska han utvisas.

I domarna står det att han är medborgare i Marocko. Men han vill inte lämna Sverige. Han säger att han kommer att dödas eller få livstids fängelse om han utvisas till Marocko, att han är en soldat som kämpat för att befria det ockuperade Västsahara. Men Migrationsverket tror inte på honom.

Ovanligt lång förvarstid

Samma dag som Kader Bencheref avtjänat sitt fängelsestraff tas han därför i förvar av gränspolisen. Där sitter han fortfarande kvar, åtta år senare.  

– Såvitt jag känner till så finns det ingen i Europa som varit förvarstagen så länge som Kader har varit, säger hans advokat, Ignacio Vita. 

Polisen har rätt att hålla en person som dömts till utvisning i förvar efter avtjänat straff så länge de tror att utvisningen går att genomföra. Trots att den svenska gränspolisen har försökt att utvisa Kader Bencheref under de senaste åtta åren utan resultat, har de inte gett upp.  

Borde ni inte ha försökt allt man kan försöka efter åtta år?   

– Förvarsärenden kan ta väldigt lång tid och de kan ta lång tid av olika skäl. Det kan vara så att en person ljuger om sin nationalitet eller sin identitet, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen.

Våldsam och oberäknelig

Kader Bencheref har i perioder mått psykiskt mycket dåligt. Av polisen beskrivs han som extremt labil, våldsam och oberäknelig. Han läggs in på rättspsyk flera gånger. Däremellan roterar han runt på Kriminalvårdens tyngsta anstalter och häkten enligt ett särskilt schema, enligt Kriminalvården för att avlasta personalen.  

Vid flera tillfällen talar Uppdrag granskning med Kader Bencheref i telefon. 

– Ibland blir jag förbannad, ibland äter jag ingenting och sitter en månad utan mat. Men det spelar ingen roll, de stressar inte, bara kollar till honom om han lever eller inte. Det är katastrof, jag måste kämpa överallt. De vill inte släppa ut mig, de väntar bara på att jag ska ta mitt liv, säger han. 

Migrationsöverdomstolen avskrev målet

Advokat Ignacio Vita, som anlitats av Amnesty, börjar driva Kader Bencherefs fall 2014. Han lyckas lyfta det till Migrationsöverdomstolen som kommer fram till att Kader ska släppas. Men när beslutet meddelas avtjänar Kader Bencheref ett fyra månader långt fängelsestraff för att ha bitit och slagit vårdare på olika anstalter.

Migrationsöverdomstolen anser därför att ärendet är avslutat och avskriver målet. När det är dags för villkorlig frigivning, sätter polisen Kader Bencheref i förvar – igen.

Gränspolisen menar fortfarande att det finns möjlighet att utvisa Kader. Ignacio Vita hävdar motsatsen.    

– Det har varit ett kompakt och mycket tydligt besked från marockanska myndigheter att vi kommer inte att ta emot honom samtidigt som Kader inte har velat medverka till en utvisning till Marocko. 

Fallet togs upp på ministernivå

Fem ministrar från två olika regeringar har engagerat sig i frågan utan resultat. Ingen av dem vill i dag kommentera ärendet. 

Under arbetet med reportaget om Kader Bencheref säger han plötsligt till Uppdrag granskning att han är från Algeriet, och inte från Västsahara.  

Är du från Algeriet? 

– Ja, jag är från Algeriet, inte från Marocko. 

Varför säger du rätt land nu då? 

– Det spelar ingen roll om jag säger fel land eller rätt land, jag kommer inte att släppas i alla fall. De har bestämt sig, de ska inte släppa mig, säger han.

Arabiska med algerisk dialekt

I oktober förra året besökte gränspolisen och personal från Algeriets ambassad Kader Bencheref. Algeriets ambassad säger nu till Uppdrag granskning att de är ganska säkra på att han är algerier. Han talar arabiska med algerisk dialekt och har detaljkunskaper om landet. Ambassaden försöker nu få hans identitet bekräftad i Algeriet. 

Under de åtta år som den svenska staten har försökt utvisa Kader Bencheref har målet alltid varit Marocko och inte Algeriet. Gränspolisen hävdar fortfarande att arbetet med att utvisa Kader går framåt och att det är till Marocko han ska, även om de är öppna för att han kan vara algerier. 

Enligt det senaste beslutet från Migrationsdomstolen har nu polisen på sig till den 27 februari i år att lyckas. Då upphör utvisningsbeslutet att gälla.

Läs hela svaret till Uppdrag granskning från Marockos ambassad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.