Foto: TT

Sveriges farligaste yrke: Präst

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga präster löper störst risk att drabbas av psykisk ohälsa med sjukskrivning som följd. Att tjäna Gud är nämligen ett yrke som det tycks vara svårt att ta ledigt ifrån.

Kyrkans akademikerförbund har tagit del av nedslående statistik från Försäkringskassan. Kvinnliga präster, inklusive kyrkoherdar, löper nämligen störst risk bland alla yrkeskategorier att bli sjukskrivna på grund av stress och psykisk utmattning. Dito manliga hamnar på tredje plats.

– Risken för psykisk ohälsa är större för präster än för andra yrken, säger Vibeke Hammarström, kanslichef på Kyrkans akademikerförbund.

Kontaktyrken

Orsaken är inte helt klarlagd, men yrkets lite speciella natur tros ha stor betydelse.

– Präster ska arbeta 40 timmar i veckan som alla andra, men i verkligheten ser det annorlunda ut. Som präst förväntas du aldrig vara ledig. Det är en kulturfråga, där du som präst förväntas vara nåbar även när du är ledig. Som präst säger du inte till en människa som är i stort behov av att prata ”Ledsen, men jag är ledig och ska spela golf”, säger Vibeke Hammarström.

Det finns undersökningar som visar att präster arbetar fler timmar än både skolledare och människor inom IT-branschen. Det finns också studier som visar att personer inom så kallade kontaktyrken löper högre risk att sjukskrivas på grund av stress än andra.

– Och är det något prästyrket är så är det ett kontaktyrke, säger Vibeke Hammarström.

Skilda mobiler

Carina Nilsson har varit präst i 22 år. I dag är hon kyrkoherde i Lidingö församling utanför Stockholm.

Hon håller med om att man som präst ofta förväntas vara tillgänglig – trots att man är ledig.

– I min församling ansvarar varje präst för två begravningar samt tre vigslar eller dop varje vecka, händelser som är livets största högtid. Att får vara med om det är en enorm rikedom, men det går inte att vara tillgänglig jämt, säger hon.

Utöver församlingsbor innebär yrket dessutom ständiga kontakter med begravningsbyråer, ideella medarbetare samt kansliet som sköter diverse bokningar och administrativt arbete.

Inte sällan sker kontakterna mitt i veckan, på dagar då många präster är lediga.

– Jag ser det här främst som en arbetsledarfråga där det är viktigt för mig som arbetsledare att man har tydliga rutiner för när man är ledig och när man arbetar. En åtgärd vi har gjort är att se till att separera den privata mobilen från arbetsmobilen, säger Carina Hammarström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.