Foto: TT

Flygstopp i svenskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen fick inga flygplan lyfta i södra Sverige på grund av att flygradarn upphörde att fungera. Det blev också strömavbrott på Landvetter. Nu väntar förseningar för flygtrafiken.

Störningarna gällde flygplatserna i södra Sverige, bland annat Landvetter, Arlanda och Bromma. Radarstörningarna inträffade runt 15.30 på onsdagen.

– De flygplan som finns i luften tar vi ner på de flygplatser som de är på väg till, men inga plan startar, sade Ulf Wallin, pressansvarig vid Swedavia.

– Vi vet inte mer i nuläget än att det rör sig om en radarstörning orsakad av solstormar, det är det som gör att all radar ligger nere, uppgav Per Fröberg, pressansvarig vid Luftfartsverket.

En solstorm är en kraftig explosion i solens övre atmosfär, då magnetisk energi från solens magnetfält frigörs. Det här kan orsaka störningar i elektriska kretsar.

Utrymning av Landvetter

Landvetter drabbades av ett strömavbrott runt klockan halv fem. Ett automatiskt meddelade gick ut, där människor ombads att utrymma flygplatsen.

– Alla lampor slocknade inomhus. Vi fick ingen information om varför vi skulle utrymma. Alla undrar vad det är som händer. Det har varit ofantligt sparsamt med information, säger Mia Åsenius till GP.

Hos Swedavia bekräftar man att människor började lämna flygplatsen.

– Men vi kunde snabbt konstatera att avbrottet var ofarligt och informera människor om att de kunde återvända, säger Charlotte Periasamy vid Swedavias pressjour.

Delar av Landvetter var utan ström, men inte de centrala delarna, berättar hon.

Strömavbrottet kan även det ha orsakats av solstormar, något som nu ska utredas av flygplatsen.

Stora förseningar i flygtrafiken

Störningarna var åtgärdade vid 16.40, och vid 17.00 var flygtrafiken igång med full kapacitet. Men förseningar är att vänta under resten av dygnet.

– Hur stora förseningar kan vi inte svara på. Men flyget återhämtar sig snabbt från förseningar, säger Charlotte Periasamy vid Swedavias pressjour.

Hur snabbt?

– Det vet jag tyvärr inte.

Senare på onsdagskvällen uppgav Swedavia att vissa förseningar kommer kvarstå resten av kvällen, men torsdag morgon beräknas trafiken flyta som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer