Foto: TT

Sverige får EU:s strängaste anhörigregler

Publicerad

I maj skärper Sverige reglerna för anhöriginvandring. Sverige kan då bli det land i EU där det blir svårast för syrier och irakier att få återförenas med sina anhöriga. Det visar en granskning som Sveriges Radio Ekot gjort.

Flera EU-länder har den senaste tiden infört tuffare regler för anhöriginvandring. Bland annat har skärpta försörjningskrav och väntetider på två eller tre år införts.

Den sista maj är det tänkt att Sveriges flyktingpolitik ska skärpas på flera områden efter den blocköverskridande överenskommelsen i höstas. Bland annat föreslås begränsade möjligheter till anhöriginvandring.

Få beviljas flyktingstatus

Med de nya reglerna kommer endast de som klassas som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention att få rätt att återförenas med sina anhöriga. Enligt EU:s regler får den rätten inte avskaffas.

Men i Sverige är det få som beviljas flyktingstatus. Endast tio procent av de syrier som fick uppehållstillstånd i Sverige förra året klassades som flyktingar. I EU ligger snittet på över 80 procent, visar Ekots granskning. Övriga klassas som alternativt skyddsbehövande, vars rätt till familjeåterförening begränsas med de nya reglerna.

Sverige i topp

För irakier var det drygt 50 procent som beviljades flyktingstatus under förra året, medan EU-snittet låg på 90 procent.

Anne Bathily på den europeiska flyktingorganisationen ECRE säger till Ekot att detta placerar Sverige i topp på listan över länder med de strängaste reglerna i EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.