Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu har Polisförbundet gjort en enkät där man frågar poliserna själva vilka förändringar man helst vill se. Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges poliser: Slopa straffrabatten för unga

Uppdaterad
Publicerad

Slopad mängdrabatt för den som dömts för flera brott, fler poliser och slopad straffrabatt för unga. Så vill landets poliser själva bekämpa gängbrottsligheten, det visar en undersökning gjord av Polisförbundet.

Polisens möjligheter att bekämpa gängkriminalitet har varit hett omdebatterat under hösten. Nu har Polisförbundet gjort en enkät där man frågar poliserna själva vilka förändringar man helst vill se. I undersökningen har medlemmar i Polisförbundet fått välja vilka fem förslag som man framförallt vill ha på plats.

– Det är ju ändå våra medlemmar, de som jobbar med ingripande och utredningar av de här ärendena, som kan mest om det. Då har vi frågat dem, vad prioriterar ni? säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

– Än så länge har man fått se en lista med olika förslag och det är just den listan våra medlemmar fått titta på och tycka till om.

Vill renodla polisens uppdrag

Polisernas högst prioriterade åtgärder är att slopa mängdrabatten, fler poliser, att slopa straffrabatten för yngre, fokusera på kärnuppdraget och bättre utredningsmöjligheter.

55 procent säger att man vill se en slopad mängdrabatt för den som döms för flera brott. Ungefär varannan, 48 procent, svarar att man vill ha fler poliser. Nästan lika många, 46 procent, vill ha slopad straffrabatt för unga i åldern 18-21 år. 40 procent vill renodla polisen och ta bort andra uppgifter än kärnuppdraget, och 35 procent vill ha bättre utredningsmöjligheter genom en sänkt gräns för när till exempel hemlig avlyssning får sättas in.

Vad förväntar du dig från politikernas sida nu?

– Det är att man lyssnar på professionen, att man lyssnar på de som jobbar med det här dagligen. Att man ser att det inte finns någon ”quick fix” för att lösa den situation vi är i nu, utan att man måste tänka ur två perspektiv. Kortsiktigt här och nu, och långsiktigt och brottsförebyggande, säger Lena Nitz.

Prioriterar inte avhopparprogram

Poliserna har också fått skriva i fritext vad man vill se åtgärder mot. Bland polisernas egna förslag finns ett större fokus på att bekämpa narkotikahandeln, jourdomstolar och större befogenheter till Tullverket.

Lägst prioriterat bland de som svarat är lagstiftning om brottsförebyggande ansvar för kommunerna, att bygga ut Statens institutionsstyrelse, ett nationellt avhopparprogram, visitationszoner och vistelseförbud.

Så här gjordes undersökningen

Visa

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Polisförbundet. Syftet med undersökningen är att undersöka Polisförbundets medlemmars syn på åtgärder mot gängbrottsligheten.

Antal intervjuer: 1677

Fältperiod: 12–17 september 2019

Svarsfrekvens: 51 procent

Fråga: Vilka fem förslag av nedan är viktigast och bör vara högst prioriterade för att mota gängkriminalitet och den organiserade brottsligheten? (Max 5 svar)

Polisernas högst prioriterade åtgärder mot gängkriminalitet är 1) slopa mängdrabatten, 2) fler poliser, 3) slopa straffrabatten för yngre, 4) fokusera på kärnuppdraget 5) bättre utredningsmöjligheter.

Polisernas lägst prioriterade åtgärder mot gängkriminalitet är 1) lagstiftning om brottsförebyggande ansvar för kommunerna, 2) bygga ut Statens institutionsstyrelse, 3) införa ett nationellt avhopparprogram, 4) införa visitationszoner 5) införa vistelseförbud.

Källa: Polisförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer