Sveriges största miljöbov SSAB ska bättra sig

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för SSAB, som är det företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige, har nu bestämt sig för att företaget ska bli fossilfritt till år 2045. För att klara det krävs en teknisk revolution som också är en förutsättning för att hela Sverige ska klara av sina klimatmål.

I hundratals år har det tillverkats järn och stål i Sverige och tekniken för masugnarna har hela tiden förfinats.

– Vi är absolut bäst i hela världen på att använda den här tekniken. Vi har en mycket effektiv teknik i dag, säger Martin Pei som är teknisk direktör för SSAB.

Fossilfri ståltillverkning

Men det räcker inte.

Släpper ut mest i Sverige

För det finns inget annat företag i Sverige som importerar lika mycket kol som SSAB. 580.000 ton kol om året går det åt för att tillverka stålet. Det gör att SSAB är det företag som släpper ut allra mest koldioxid i Sverige.

Bolaget står för närmare en tredjedel av industrin utsläpp och tio procent av alla utsläppen i Sverige och är därmed landets största miljöbov. Men nu har styrelsen tagit ett drastiskt beslut. Till år 2045 ska företaget ha blivit fossilfritt.

– Det här är en industri som i princip avgör Sveriges förmåga att verkligen bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer. Klarar inte SSAB sina mål så klarar vi inte heller de nationella målen, säger Johan Rockström som är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Satsar på högteknologiskt riskprojekt

Det är mycket som står på spel när SSAB nu tillsammans med gruvföretaget LKAB och Vattenfall satsar på ett högteknologiskt riskprojekt. Företagen hoppas på ett tekniskt genombrott där el ska ersätta kolet för att tillverka järn och stål. Därför har man skapat ett samarbete i det så kallade Hybrit-projektet.

– Vi är ganska förhoppningsfulla, säger SSABs tekniska direktör Martin Pei. Vi drog igång projektet i april 2016. Nu är vi i slutfasen för att summera förstudien och vi har kommit så pass långt att vi börjar planera för nästa fas: att bygga en pilotanläggning.

Kostar miljarder

Blir den lyckosam kommer SSAB att införa tekniken på sina anläggningar. En process som tar många år och kommer att kosta många miljarder kronor men också förändra Sverige i grunden. För då kommer SSAB att bli den i särklass största elkonsumenten i landet och göra av med upp till en femtedel av all el som produceras här.

– Det ska vi vara glada för, säger Martin Pei. För då har vi produktionen i landet och vi kommer att skapa en bas för tillverkningsindustrin lång tid framöver.

Det kommer också att ge Sverige en teknologi som inget annat land har.

– Det är otroligt spännande att SSAB nu menar allvar med att investera sig in i framtidens teknologi som då är helt förnybar och eldriven för att kunna producera högkvalitativt stål, säger Johan Rockström som är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet. Jag tror att det kommer att leda till en oerhört spännande konkurrensfördel för Sverige och svensk stålindustri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet