Sveriges unga muslimer kommer överklaga beslutet som lett till att organisationen mister statsbidrag. (Moskén på bilden har ingen koppling till texten) Foto: TT

Sveriges unga muslimer mister statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges unga muslimer kommer inte att få något statsbidrag efter ett nytt beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Beslutet är en reaktion på en kritisk rapport som bland annat pekar på att det funnits extremistiska sympatisörer och aktivister i organisationens lokalföreningar.

”Inom Sveriges unga muslimers organisation har det under senare år funnits flera överlappningar till den våldsbejakande islamistiska miljön och andra antidemokratiska islamistiska miljöer”, står det bland annat i rapporten.

Sveriges unga muslimer (SUM) ska också betala tillbaka de 1,37 miljoner kronor som organisationen fick i statsbidrag under 2016, skriver MUCF i ett pressmeddelande.

SUM: ”Kommer överklaga”

Sveriges unga muslimer kommer att överklaga MUCF:s beslut att inte ge organisationen statsbidrag.

– Vi anser fortfarande att myndigheten har agerat felaktigt och vi kommer att bestrida beslutet, säger ordförande Rashid Musa till TT.

I november slog förvaltningsrätten fast att MUCF:s tidigare beslut att neka den muslimska ungdomsorganisationen bidrag var felaktigt. MUCF hade bedömt att organisationens verksamhet inte var förenlig med respekten för demokratins idéer, men domstolen underkände beslutsunderlaget. Därefter behandlades ärendet igen.

Fakta: MUCF

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har bland annat i uppdrag att bevilja bidrag till barn- och ungdomsorganisationer.

För att få bidrag måste organisationerna vara demokratiskt uppbyggda, följa demokratins idéer och leva upp till de villkor som finns i bidragets förordning.

Varje organisation får bland annat ett fast belopp på 350 000 kronor och ett rörligt som baseras på hur många medlemmar och medlemsföreningar man har i organisationen. Alla organisationer är skyldiga att redovisa hur pengarna har använts.

För år 2017 delades 212 miljoner kronor ut i bidrag till 110 barn- och ungdomsorganisationer.

Källa: MUCF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.