Foto: TT

Svidande kritik mot Trafikverket från regeringens utredare

Uppdaterad
Publicerad

Om dryga tre veckor kommer regeringen att presentera en omfattande utredning av Trafikverket. Men redan i dag kan SVT avslöja att den kommer att visa på mycket allvarliga brister hos myndigheten – och nu är frågan om det eftersatta järnvägsunderhållet fortfarande ska läggas ut i privat regi.

Trafikverket lägger varje år nära 10 miljarder kronor av skattemedel på järnvägsunderhåll. Men vart pengarna tar vägen har regeringens utredare svårt att ta reda på. Underlaget från Trafikverket har nämligen varit så bristfälligt, skriver han.

– Underhållsanslagen har ökat, men uteffekten av att fler arbetar har ju minskat. Då är det något systemfel, säger riksdagens trafikutskotts ordförande Karin Svensson-Smith (MP).

– Trafikverket vet inte vad de gör, de kan bara bli trovärdiga om det finns gubbar och gummor ute i spåren som förebygger felen. Först då kan man ta ansvar för spåren, menar Jonny Naderus, ordföranden i Seko-facket i Stockholm.

Skarp kritik på flera punkter

Utredaren har gått igenom Trafikverkets organisation och konstaterar på en lång rad punkter att:

  • Trafikverket saknar styrning
  • Att de inte kan planera underhållsåtgärder
  • Att det väcker frågor om Trafikverkets möjlighet att bedriva verksamheten effektivt och hushålla väl med statens medel
  • Att Trafikverket till att börja med måste ha koll på den anläggning man ansvarar för

– Det kanske man inte har fullt ut i dag, det tror jag finns stora förbättringspotentialer kring, säger Jessica Rosencrantz (M), vice ordförande i riksdagens trafikutskott.

Bemöter inte kritiken

Ingen på Trafikverket vill bemöta kritiken, men frågan väcks nu om verket ändå måste återta underhållet över järnvägen till statlig regi från de privata entreprenörerna.

Regeringens utredare föreslår att detta ska ske på lång sikt, något som inte gillas av alla.

– Den forskning som finns på området pratar väldigt mycket om att den konkurrens vi nu ser ger oss mer järnväg för pengarna, menar Jessica Rosencrantz (M).

Den åsikten delas inte av Seko-facket.

– Man ska se till så att Trafikverket fort som fan tar över det här och ansvarar för järnvägens säkerhet, säger Sekos Jonny Naderus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet