Tidigare under året hade Migrationsverket undersökt misstankar om ett 70-tal felaktiga visum till afghanska medborgare från samma ambassad, varifrån nu 200 visum har försvunnit. Foto: TT

SVT avslöjar: 200 visum stulna från ambassad

Uppdaterad
Publicerad

200 visum har försvunnit från en svensk ambassad. Den misstänkta stölden har utretts av Migrationsverket, som inte kunnat peka ut någon ansvarig. Samma ambassad har tidigare granskats för en rad felaktiga visum.

I november i fjol stoppades en person av turkisk gränspolis med falska handlingar och ett så kallat viseringsmärke från en svensk ambassad.

Viseringsmärket är den sticker som klistras in i passet när man har beviljats visum. Enligt Migrationsverkets utredare Gunnar Fröberg har de ett ”gatuvärde” på ungefär 20.000 amerikanska dollar styck.

LÄS MER: Migrationsverket utreder visumfusk på svensk ambassad

Migrationsverkets utredning visade snart att det saknades fler viseringsmärken. Sammanlagt 200 stycken hade under 2016 försvunnit spårlöst från ambassaden.

– Det allvarliga är att det kan vara en del i en organiserad brottslighet att använda stulna viseringsmärken, säger Gunnar Fröberg. 

Felaktiga visum

Utredningen blev ambassadens andra på kort tid. Tidigare under året hade Migrationsverket undersökt misstankar om ett 70-tal felaktiga visum till afghanska medborgare från samma ambassad. 

Den utredningen ledde senare fram till att en tjänsteman avskedades och anmäldes till åklagare, vilket Ekot har rapporterat om.

– Han hade inte längre vårt förtroende, säger Migrationsverkets regionchef Magnus Rodin.

Ekots granskning har också visat att UD haft information om problem med visumhanteringen på ambassaden under lång tid utan att inleda någon utredning.

Kunde inte binda någon

Migrationsverkets utredning av de försvunna viseringsmärkena kunde inte binda någon anställd till den misstänkta stölden. Händelserna har nu, enligt vad SVT Nyheter erfar, polisanmälts av UD.

LÄS MER: EU-dom stoppar ambassadvisum

På den aktuella ambassaden arbetar tjänstemän från både UD och Migrationsverket, utlånade till UD, samt lokalanställda. 

Den tjänsteman som pekades ut i det tidigare ärendet tillbakavisar via sin advokat alla anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.