Medtechföretaget Aegirbio i Lund har gjort succé på börsen efter en rad pressmeddelanden om kommande storaffärer, framför allt av covidtester. Arkivbild på ett snabbtest för covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Skulle frakta covidtester för miljoner – hoppar av efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Det företag som skulle frakta medtechbolaget Aegirbios covidtester till Asien och övriga världen har sagt upp avtalet om transporterna. Det uppger transportbolagets ledning för SVT. Bakgrunden är de avslöjanden som gjorts i SVT:s granskning av affärerna kring Aegirbios mångmiljonorder.

Medtechföretaget Aegirbio i Lund har gjort succé på börsen efter en rad pressmeddelanden om kommande storaffärer, framför allt gällande covidtester till Asien för sammanlagt över 800 miljoner kronor. Med en mycket stark kursutveckling har Aegirbio blivit en favorit bland småsparare.

Men under hösten har utvecklingen vänt. I förra veckan avslöjade SVT att flera av Aegirbios samarbetspartners har kopplingar till en omfattande härva med misstänkta bedrägerier med mobiltelefoner.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Granskningen handlade bland annat om ett transportbolag som i juli fick i uppdrag från Aegirbios distributör Nowmed att ansvara för frakt av Aegirbios covidtester. Affären uppgavs omfatta ”4 500 kubikmeter flygexport till Asien men avtalet omfattar transport över hela världen.”

Kopplingar fanns kvar

SVT har avslöjat att det aktuella transportbolaget tidigare kontrollerats av personer med kopplingar till en stor härva med med misstänkta momsbedrägerier.

Kopplingarna beskrevs först som avslutade redan i april då bolaget ska ha bytt ägare, men granskningen har visat att personerna hade formella positioner i transportbolaget ända fram till augusti.

När SVT ställer frågor om saken beskriver både de tidigare och nuvarande ägarna det hela som en beklaglig försening – en ”miss i administrationen, olyckligt men mänskligt”.

Säger upp samarbetet

Samtidigt väljer transportbolagets nuvarande ledning alltså att säga upp avtalet med Nowmed om transporterna av Aegirbios tester över världen, som en följd av SVT:s avslöjanden.

”Vi som bolag vill inte förknippas med oegentligheter såsom antyds i artikeln ….. Utöver detta väljer vi att säga upp vårt avtal och avsluta samarbetet” (se faktaruta).

Transportbolagets nuvarande ägare uppger för SVT att man kommer att hjälpa Aegirbio att avsluta de transporter man har på rull, men att samarbetet i övrigt är över.

Uppsägningen bekräftas av Nowmeds vd som skriver till SVT att han tackar transportbolaget ”för ett mycket fint samarbete” och önskar dem ”all lycka framåt.”

Tidigare i dag kom beskedet att Aegirbios vd Martin Linde sjukskrivit sig. Patrik Elfwing, som gått in som tillförordnad vd, skriver till SVT att man inte önskar kommentera beskedet eller vad det betyder för Aegirbio.

Transportbolaget: Därför säger vi upp avtalet

Så här skriver transportbolagets ena ägare till SVT:

För din information, när situationen kring NowMed Sweden AB kom oss till kännedom, har vi 2021-10-07 valt att mailledes säga upp avtalet med NowMed Sweden AB och samtidigt informerat AegirBio AB om detsamma. 

Ur uppsägningen:

”Vi har tagit del av dagens rapportering från SVT. Det som rör vår verksamhet är beklagligt, då det är /NN/ och jag som tillsammans äger 100% av /transportbolaget/, tillika är vi de enda ledamöterna i styrelsen med våra respektive som suppleanter. Att vi köpte ett tomt bolag, för aktiekapitalet, av de personer som är utpekade i momshärvan är sett i backspegeln olyckligt men det gjordes då köp av lagerbolag generellt är ett snabbt och enkelt sätt att starta ett bolag. Vi ansåg vid detta tillfälle inte tidigare ägares bakgrund ha betydelse då det inte funnits någon verksamhet i detta bolag men naturligtvis, i likhet med aktiebolagslagen, en registrerad styrelse. I köpeavtalet mellan oss och säljarna regleras att detta skall ändras vid tillträde, vilket tyvärr då försenades, dels ansökan men också som följd bolagsverkets handläggningstid. 

Vi som bolag vill inte förknippas med oegentligheter såsom antyds i artikeln ….. Utöver detta väljer vi att säga upp vårt avtal och avsluta samarbetet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet