Sven-Erik Bucht Foto: TT

SVT avslöjar: Intern kritik mot språkhjälp till ministern

Uppdaterad
Publicerad

Näringsdepartementet har köpt in språkhjälp för närmare 400.000 kronor till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) under det gångna året. Summorna har väckt intern kritik och departementet håller inne betalningar på en kvarts miljon kronor.

För ett år sedan berättade tidningen ATL att landsbygdsministern köpt språkhjälp för en kvarts miljon kronor för att Sven-Erik Bucht skulle förbättra sin bristfälliga engelska. 

SVT:s granskning visar nu att inköpen fortsatt. Näringsdepartementet har under 2017 köpt tjänster för närmare 400.000 kronor från en och samma konsult, gällande språkstöd till Sven-Erik Bucht.

Fakturorna för språkhjälp till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har orsakat omfattande irritation inom regeringskansliet. Tjänstemän har ifrågasatt om kostnaderna från en konsult verkligen motsvarar arbetsinsatsen, och en kvarts miljon hålls nu inne i väntan på förklaringar.

”Regeringskansliet har inte resurserna”

Den stora tjänsten kallas ”verksamhetsanpassad engelska”, och beskrivs som ett konkret stöd inför olika framträdanden, med tal eller så kallade talepunkter.

Sven-Erik Bucht förklarar själv behovet med att han har många internationella uppdrag och EU-kontakter i sin ministerroll, och därför behöver bra underlag inför sina resor.

– Regeringskansliet har inte de resurserna fullt ut och då har man hjälpt mig med verksamhetsanpassad engelska, kommenterar Sven-Erik Bucht för SVT.

Men bland departementets tjänstemän har summorna väckt stort uppseende under hösten. Ett begärt belopp ”framstår enligt vår mening som mycket högt i förhållande till den arbetsinsats som skäligen kan ha varit nödvändig” heter det i ett av flera skarpa mejl till bolaget som anlitat konsulten.

”Man ska använda skattepengar på ett riktigt sätt”

Rörande fem av de senaste fakturorna har näringsdepartementet beslutat att hålla inne med betalningen tills man får tillfredsställande förklaringar från bolaget. Sammanlagt handlar det om betalningar på en kvarts miljon kronor.

När SVT frågar Bucht om konflikten så bekräftar han att bolaget inte längre anlitas.

– Det är klart att man ska använda skattebetalarnas pengar på ett riktigt sätt och det är därför man har sagt upp det här avtalet.

Bolaget som anlitat konsulten menar att man bara följt gällande rutiner och kommer att skicka in förklaringar till de ifrågasatta fakturorna.

Vet du mer om regeringskansliets inköp? Kontakta SVT:s reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer