Arkivbild: Polisförbundets skyddsombud kommer inte längre att samarbeta med polisledningen om en ny upphandling av aktiva hörselskydd för poliser. Foto: Sören Andersson/TT

Polisen strök krav på nya hörselskydd – nu säger facket upp samarbetet i protest

Publicerad

Polisförbundets skyddsombud kommer inte längre att samarbeta med polisledningen om en ny upphandling av aktiva hörselskydd för poliser. Skyddsombuden anser att de inte får den information de behöver – och att polisledningen strukit ett viktigt krav på utrustningen.

Polisens bristande hörselskydd har varit en följetong under flera år. Arbetsmiljöverket har ställt krav på förbättringar, och begärt miljoner i vite när man ansett att polisledningen inte gjort tillräckligt.

Ledningen menar att man gått kraven till mötes – bland annat genom att dra igång en upphandling av så kallade aktiva hörselskydd. Det är tekniskt avancerade skydd som kan minska bullret rejält samtidigt som användaren kan höra till exempel ordergivning.

Tog bort krav

Men enligt facket har skyddsombuden inte fått vara med på det sätt man ska i processen. Dessutom har de upphandlingsansvariga också plockat bort ett av de krav som fanns i upphandlingen, som enligt facket var ”viktigt, kanske avgörande”.

– Det handlade om reduceringen av lågfrekventa ljud, som kan ge allvarliga hörselskador på sikt, säger huvudskyddsombudet Patrik Danielsson till SVT.

Nu har facket valt att hoppa av från samarbetet kring upphandlingen. I ett skarpt formulerat brev motiverar man det med ”stora brister i samverkan under upphandlingsprocessen och iövrigt ett mycket tveksamt handlande från arbetsgivarens upphandlingsansvarig”.

– Vi kan inte delta i den processen på ett sätt som gör att det är försvarbart att vara kvar, säger Patrik Danielsson.

Ovanligt

Enligt honom är det mycket ovanligt att skyddsombuden hoppar av från ett samarbete på detta sätt.

– Det är ganska anmärkningsvärt att behöva göra det på grund av sådana här omständigheter, och när man dessutom har den här historiken med sig.

Hur skulle du beskriva attityden från er motpart?

– Den är ju direkt häpnadsväckande.

Vill inte kommentera

Polisens ledning vill inte kommentera kritiken med hänvisning till upphandlingssekretess. Internt har man svarat kritikerna att det bortplockade kravet tillgodoses i andra delar av upphandlingen, men enligt skyddsombuden har man man inte fått någon precisering av vad detta skulle vara.

Patrik Danielsson konstaterar också att han hittills inte fått någon reaktion på det brev där man avslutar samtalet – trots att polisledningen haft det i över en vecka.

– Det talar sitt tydliga språk. Man ignorerar det.

Vet du mer? Hör av dig till vår reporter Mikael Grill Pettersson: mikael.grill.pettersson@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer