Den 38-årige huvudmannen i dataintrångshärvan förs in till rättegången i Malmö tingsrätt den 26 september 2017. Foto: TT/Johan Nilsson

SVT avslöjar: Två miljoner dokument stulna från svenska företag och myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

I höstas kom åtalet mot personerna bakom den så kallade dataintrångshärvan i Malmö, där hundratals företag och myndigheter har drabbats.

Nu kan SVT Nyheter avslöja att brottsligheten inte bara handlat om dataintrång utan också om stulna dokument.

Genom att utnyttja falska avsändare har de misstänkta huvudmännen lurat till sig en mängd datorer och andra produkter som sedan sålts vidare för mångmiljonbelopp. Rader av användarkonton kapades, däribland till många myndigheter och företag.

Ligan misstänks också ha plockat ut ett mycket stort antal dokument vid sina dataintrång.

Jättelik dataintrångshärva

Bara på den huvudmisstänkte 38-åringens två arbetsdatorer har polisen hittat över två miljoner dokument från svenska företag, myndigheter och finansiella institutioner.

Familjefoton och kundregister

Där finns allt från familjefotografier till interna myndighetsdokument och företags kundregister.

– Om någon kommer åt hela kundregistret och sätter in insatser mot alla mina kunder samtidigt, då förstår var och en att det är förödande, säger säkerhetskonsulten Dick Malmlund, som menar att värdet av förlorade kundregister i vissa fall kan uppskattas till mellan 50 och 100 miljoner.

Kunde följa polisens kommunikation

Enligt uppgift till SVT Nyheter har den huvudmisstänkte 38-åringen kunnat följa polisens mejlkommunikation med ett av de drabbade bolagen, IT-jätten Atea. Han ska ha loggat in på en Atea-anställds jobbmejl 106 gånger och tagit del av information som lett till att ligan flera gånger undgått att gripas.

– Jag är inne i deras servrar så jag kan se deras konversationer, säger den huvudmisstänkte själv i ett samtal som polisen avlyssnat.

Atea har inte velat kommentera intrånget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet