Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT erfar: A-kassan höjs från september

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet är nu överens om att a-kassan ska höjas i höst. Den 7 september höjs taket från dagens 18.700 kronor i månaden till 25.025 kronor i månaden. Det innebär att högsta dagersättning blir 910 kronor mot dagens 680 kronor.

Höjd akassa är en av de viktigaste portalfrågorna både för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Och frågan om ett höjt akassetak drivs också av den samlade fackföreningsrörelsen LO, TCO och Saco.

I budgetförhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet är partierna nu överens om att a-kassetaket ska höjas den 7 september, erfar SVT Nyheter.

Första gången på 13 år

Det blir då första gången sedan 2002 som taket höjs – från dagens 18.700 kronor i månaden till 25.025 kronor i månaden. Det innebär att den maximala dagersättningen höjs från 680 kronor om dagen till 910 kronor per dag.

Den höjda ersättningen gäller under de första 100 dagarna. Därefter sänks ersättningen till maximalt 760 kronor per dag under resten av arbetslöshetsperioden.

Den lägsta ersättning en arbetslös kan få dvs grundersättningen höjs från dagens 320 kronor till 350 kronor.

Kostar 820 miljoner

Att höja taket och därmed ersättningen i a-kassan beräknas kosta staten omkring 820 miljoner i år.

Regeringen ville redan i fjolårets höstbudget höja a-kassetaket, men den höjningen stoppades när Sverigedemokraterna röstade ner budgetförslaget.

Reaktionerna från akademikerförbundet Saco är positiva.

– Det är glädjande att taket i A-kassan äntligen höjs, säger Anders Jonsson, presschef på Saco, till SVT.

Han påpekar att Saco har slagits länge för detta och att eftersom taket inte höjts på 13 år har a-kassan i praktiken urholkats.

Även TCO gläds åt uppgifterna om höjt tak i a-kassan. 

–  TCO har arbetat för en förbättrad arbetslöshetsförsäkring i många år. En grundläggande del i det är ett höjt tak i a-kassan, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark till SVT.

– Vi har varit tydliga med att det är det besked vi förväntar oss i den kommande budgeten. TCO kommer givetvis att välkomna en sådan höjning när regeringen presenterar den. Det är en avgörande fråga för såväl löntagare som för svensk omställningsförmåga på arbetsmarknaden, säger hon.

”Helt fel väg att gå”

Till skillnad från facket är Moderaterna skarpt kritiskt till den planerade a-kassehöjningen.

– Vi har över 400.000 arbetslösa i Sverige, då är det helt fel väg att gå att höja a-kassan, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, till SVT Nyheter.

– Satsningar ska gå till att skapa jobb och skattehöjningar för att finansiera är fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer