SVT fälls för osaklighet efter publicering om flytt av ambassad. Foto: TT

SVT fälls för osaklighet efter publicering om flytt av ambassad

Publicerad

SVT fälls av Granskningsnämnden för en publicering på text-tv som handlade om flytten av USA:s ambassad till Jerusalem. Anledningen är enligt att den av Granskningsnämnden strider mot saklighet.

Anmälarna var kritiska till att uttrycket ”den judiska lobbyn” användes på  text-tv sidan och ansåg att det var antisemitiskt. Publiceringen anmäldes för att strida både mot kravet på saklighet och kravet på opartiskhet. Den sistnämna punkten kunde dock SVT frias ifrån.

Bakgrunden till det hela var när SVT:s utrikeskommentator analyserade det aviserade beskedet om en flytt av USA:s Israelambassad till Jerusalem i SVT:s sändningar under morgonen den 6 december 2017. Utrikeskommentatorn intervjuades även på text-tv och svaren i intervjun blev underlag för en artikel där formuleringen ”den judiska lobbyn” förekom.

När redaktionen strax efter publicering uppmärksammade misstaget ändrades formuleringen omedelbart till det mer rättvisande uttrycket ”pro-israelisk lobby”. Detta speglar att de Israelvänliga lobbyorganisationerna inte enbart representerar judiska grupper utan att även till exempel evangeliska kristna i CUFI – Christians United for Israel.

Beklagar formuleringen

SVT beklagade att formuleringen hade förekommit och sa att uttrycket inte hade använts någon annanstans, men det räckte inte. Istället fälls SVT av Granskningsnämnden.

”Enligt nämndens mening var formuleringen klart missvisande och sändningen (texten på sidan 176 reds anm.) i SVT Text, sida 176 strider därför mot kravet på saklighet. Nämnden kan dock inte finna att sändningen var utformad på ett sådant sätt att den står i strid med kravet på opartiskhet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer