Utöver Tyskland, har liknande projekt dragit igång även i Norge och Danmark. Foto: Henrik Montgomery/TT

SVT lanserar nytt projekt där människor med olika åsikter kan mötas

Publicerad

I en tid då tonen ofta är hård i politiska debatter och i sociala medier, vill SVT skapa ett utrymme där människor med helt olika åsikter kan mötas. Projektet, som går under namnet ”Mitt Sverige pratar” och som kommer att utvecklas under hösten, kommer med hjälp av algoritmer att matcha ihop människor med olika åsikter för att sedan ordna möten dem emellan.

Idén till projektet kommer från den tyska tidningen Die Zeits digitala redaktion och deras satsning ”My country talks”. Det var Eva Landahl, SVT:s programchef och en av de ansvariga för projektet, som hörde om projektet genom en av tidningens journalister.

– De hade diskuterat den ökande polariseringen i Tyskland och funderat över om media förstärkte den genom sitt fokus på konflikter och konfrontation. Både den politiska debatten och sociala plattformar präglades av en hård ton. Die Zeit bestämde sig för att starta ett projekt som kanske skulle kunna motverka polarisering, säger Landahl.

Hon menar att det därför kan vara spännande att se vad som händer om man i ett program utgår från att människor, som tycker olika, mer ska lyssna på varandra.

Tar hjälp av algoritmer

– Vi kommer till att börja med att göra en massa fördjupande journalistik i diskussionsämnena. Vi hoppas även att kunna arbete med rent lokala frågor och göra lokal journalistik kopplat till lokala möten över hela landet, säger Kristian Lindquist, digital programchef på SVT Nyheter.

För att hitta medverkande kommer SVT att använda samma mjukvara som Die Zeit hade på sin egen sajt.

– Via en algoritm matchas du ihop med någon som har en annan åsikt i en samhällsfråga. Det kan handla om exempelvis vargjakt eller bensinpriset. Sedan erbjuds du att träffa någon som har en motsatt åsikt i frågan för att prata, säger Kristian Lindquist.

Utöver Tyskland, har liknande projekt dragit igång även i Norge och Danmark.

– Responsen har varit jättebra. De människor som varit med har varit positiva och sagt att projektet varit givande eftersom de kanske aldrig skulle ha pratat med någon som tycker helt tvärtemot annars, säger Eva Landahl.

Projektet under utveckling

SVT ska nu arbeta med att få fram ämnen som engagerar och där åsikterna ofta går isär och till hösten hoppas man att de första mötena mellan människor ska kunna ordnas. Det är SVT i Göteborg som ska utveckla konceptet och lista ut hur man bäst kan göra tv av det.

– Planen är att kunna sända detta till nästa vår. Men nu ska allting utvecklas först, säger Landahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer