• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns som att jorden har fått nån form av obotlig cancer” – Hör hur två enkätsvarare påverkats av den senaste tidens oroligheter. Foto: Henrik Norrsell/SVT

SVT Nyheters publikundersökning: Kriget och klimatkrisen oroar mest

Uppdaterad
Publicerad

För en tid sedan bad vi om era tankar i en omvälvande tid. Gensvaret blev enormt. Nästan 4300 tittare och läsare har hört av sig.

Och det är kriget och klimatkrisen som oroar mest, men viljan att hitta lösningar och glädjeämnen är stor.

Vi har ett år av omvälvande händelser, såväl i Sverige som i världen, bakom oss. I slutet av oktober bad vi SVT:s läsare och tittare att höra av sig med berättelser om hur denna tid med bland annat krig, klimatkris, dödsskjutningar och ekonomiska svårigheter påverkat dem.

Över 4 000 svar kom in från hela Sverige.

Här är några av de slutsatser vi kan dra av enkätsvaren:

* 7 av 10 svarar att det som har hänt det senaste året i Sverige och världen har påverkat deras mentala mående eller syn på framtiden till det sämre.

* Två tredjedelar uppger att de ser mörkt eller mycket mörkt på framtiden.

* Kriget i Ukraina och klimatkrisen har påverkat de svarandes mentala mående och framtidssyn mer negativt än dödsskjutningarna och den egna ekonomin.

* En majoritet av de som svarar att de har påverkats negativt av Ukrainakriget oroar sig för ett utökat krig i Europa, att kärnvapen ska användas eller att det ska bli ett tredje världskrig. Betydligt färre, en tredjedel, oroar sig för att Ryssland ska angripa Sverige militärt.

* Av de som är oroliga för klimatkrisen uppger 9 av 10 att de har ändrat sitt sätt att leva som en konsekvens av det. Samtidigt säger mer än hälften att de känner hopplöshet kopplat till klimatet.

* En majoritet har uppgett att de generellt mår bra eller mycket bra men var fjärde svarar att de mår dåligt eller mycket dåligt.

* 8 av 10 av alla svaranden uppger att de lyckas hitta glädjeämnen i vardagen och att de hittar sätt att må bättre trots dessa oroliga tider.

Mats Sanguin i Kungsbacka och Britt Dahlström i Ulricehamn har deltagit i SVT Nyheters enkät. Hör hur de har påverkats av den senaste tidens omvälvande händelser videon ovan.

Så gjordes publikundersökningen

  • Underlaget till denna publicering är insamlat genom en webbenkät i samband med en tidigare publicering om svenskar och deras oro för framtiden. De som svarat på enkäten är personer som tagit del av publiceringen på svt.se och själva svarat på uppmaning av SVT.
  • Resultaten av enkätsvaren är alltså inte representativa för hela den svenska befolkningen.
  • Totalt ingår nästan 4300 enkätsvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.