Foto: SVT

Nu har hela världen sett SVT Nyheters flyktinggrafik

Publicerad

Från Kongo till Korea – nu har hundratusentals sett visualiseringen ”Refugee flows to the EU”. Efter att SVT Nyheters grafik hamnat på sajten Reddit fick den enorm spridning. – Förhoppningsvis bidrar vi med kunskap och perspektiv, säger Linnea Heppling, en av hjärnorna bakom grafiken.

Visualiseringen av varifrån flyktingarna kom, och vart de åker publicerades först på svenska, som ”Flyktingströmmar till EU”. Men det var i dess engelskspråkiga skepnad som den erövrade världen.

Efter att den publicerades på SVT Nyheter lades den även upp på nätforumet Reddit.

– Vi publicerade den klockan 10. Den tog fart direkt, säger Robin Linderborg.

Efter att det blivit morgon på amerikanska östkusten spreds grafiken snabbt – från New York till Los Angeles – varje timme slogs ett nytt läsningsrekord på sidan. Men det är inte bara i Nordamerika som grafiken fångat användarna, läsning har registrerats i praktiskt taget alla jordens länder.

”Det känns fantastiskt”

Visualiseringen har gett upphov till både varm uppskattning och intensiv diskussion. Flyktingsituationen är extra aktuell, något som säkerligen också påverkat.

– Det är viktigt att man förstår vad det handlar om på några sekunder – annars tröttnar läsarna. Och så älskar folk när saker rör på sig, säger Robin Linderborg.

Hur känns det att så många har tagit del av er visualisering?

– Det känns bra. Inte bara att människor sett den utan också att det är så många som delar den vidare. Förhoppningsvis bidrar vi med kunskap och perspektiv, säger Linnea Heppling, som tillsammans med Robin Linderborg och Johan Ekman skapade visualiseringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet