Foto: TT

SVT-profil utsatt för rasistattack

Uppdaterad
Publicerad

När David Fjäll på SVT Sport skulle intervjua ishockeyns förbundskapten under Karjala Cup i Finland förra året blev han utsatt för en rasistattack av några på VIP-läktaren.

– När de börjar kasta saker på mig och skrika ”negerjävel ut ur vårt land” och ”du ska dö” och vakterna inte gör någonting, då känner man att det är en jobbig situation, säger David Fjäll till tidningen Resumé.

– Varje gång jag måste gå förbi gubbarna blir jag puttad och spottad mot. Inga vakter gör någonting. Det är bara snack om apa, hudfärg och så vidare. När man känner sig så utlämnad i jobbet och ändå är utsänd på ett jobb och inte får någon hjälp då kände jag: nu är det nog. När det sedan kom några hatmejl dagen efter då kände jag att jag ville lägga ner allt, säger David Fjäll till tidningen.

Ville inte åka tillbaka i år

När det i november var dags för Karjala Cup igen sa David Fjäll att han var uppbokad på annat jobb och inte kunde åka. Men anledningen var förra årets händelse.

– Jag kommer nog inte att åka till Finland och göra hockey igen om de inte kan garantera min säkerhet.

Per Yng säger att SVT borde pratat mer med David Fjäll om varför han inte ville åka till Karjala Cup.

– När David uppgav att han var bokad på annat tog vi det som förklaring. Vi borde ha borrat mer i den frågan, säger Per Yng, sportchef på SVT.

Enligt David Fjäll pratade han om vad som hänt med SVT och sportledningen.

– De skulle ta kontakt med hockeyförbundet och fråga varför jag inte fick någon hjälp. Jag vet inte vad hockeyförbundet gjorde eller om SVT fått någon återkoppling. Det enda jag vet är att jag inte fick någon förklaring inför årets Karjala Cup. Då ville jag inte jobba.

Ingen kontakt togs

Per Yng, sportchef på SVT, säger att någon kontakt inte togs med ishockeyförbundet.

– Nej inte direkt i denna fråga där och då. Formatet på Eurohockey tour har lagts om och vilka de nya spelplatserna blir börjar klarna. När vi nu vet detta kommer säkerhetsfrågan upp på ett möte med hockeyförbundet den 2 januari.

– Efter incidenten hade vi ett snack i ledningsgruppen och med projektledaren om säkerheten på arenorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.