SVT:s reporter Mersiha Ajdinovic testar 14-dagars utmaningen som går ut på att äta sill varje dag, för att till slut bli en sillälskare. Foto: Claudio Bresciani / TT

SVT-reporterns utmaning: Äta sill i 14 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Sillen hör midsommaren till och är enligt många en klassiker som aldrig går ur tiden. Men den speciella smaken som sillen har är något man måste träna sig till att gilla, enligt Richard Tellström, mathistorisk expert.

Enligt Tellström tar det ungefär 14 dagar att träna sig att äta något som man inte har ätit förut.

– När folk tycker att någonting inte smakar gott, brukar det egentligen vara att man inte gillar konsistensen. Så det handlar om att äta olika sorters sill och prova de olika konsisterna. Så har faktiskt de flesta människor lärt sig dricka kaffe och äta oliver, alltså att man tränar dag för dag.

Men föds vissa med grundinställningen att tycka om sill eller kan man lära sig att tycka om den? Det undersökte SVT:s reporter Mersiha Ajdinovic.

Se reporterns 14-dagars utmaning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.