– Bara för att polis och socialtjänst går på semester nu, så gör inte de här unga killarna det som ser det här som en potentiell arbetsmarknad, säger Diamant Salihu i kvällens Aktuellt. Foto: SVT

SVT:s Diamant Salihu: ”Det kommer växa fram ett nytt Vårbynätverk”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen föll domen mot ett 30-tal personer kopplade till det kriminella Vårbynätverket. Nätverkets ledare Chihab Lamouri, döms till nästan 18 års fängelse. Och rapparen Yasin Mahamoud döms till 10 månaders fängelse.

– Det kommer att växa fram ett nytt Vårbynätverk. Det finns ett tomrum nu, säger SVT:s reporter Diamant Salihu som under lång tid bevakat brottsutredningen.

Totalt 147 fängelseår döms ut när personer med koppling till det så kallade Vårbynätverket fälls för grov och omfattande brottslighet.

– Domen är ganska väntad, säger SVT:s reporter Diamant Salihu i Aktuellt.

Är det slutet för Vårbynätverket?

– Det kommer att växa fram ett nytt Vårbynätverk, personer som ser ett tomrum nu när de här ledarpersoner kommer sitta av långa fängelsestraff. Det finns en tillväxt redan nu, säger Salihu.

”Militäriskt organiserade”

Längst straff, 17 år och tio månader, får den 33-årige Chihab Lamouri, som styrt det ”militäriskt organiserade” nätverket.  Han är en av totalt 27 personer som fälls av Södertörns tingsrätt i ett av de största målen i som rör grov och organiserade brottslighet.

Försvaret vänder sig både mot den bild som ges av 33-åringen och hans roll inom nätverket och bevisningen som legat till grund för målet – kommunikation från krypteringstjänsten Encrochat.

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, håller med om att det kan finnas vissa problem med bevisningen.

– I de länder där den här tekniken kommit fram har det varit ok att avlyssna en hel server. Det betyder att man har kunnat avlyssna alla som har en Encrochattelefon. Det skiljer sig från hur det är i Sverige. Här krävs det individuella beslut för varje person som har en sådan telefon.

– Det finns frågetecken om hur den här bevisningen har samlats in.

Domen kommer att överklagas. Kommer hovrätten se annorlunda på bevisningen?

– Jag tycker att det är bra att det här prövas i en högre instans, säger Dennis Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.