Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kan en bostadskris i Kina kan påverka räntan i Sverige? Hör vad som gör att Sverige behåller nollränta. Foto: Francisco Seco, TT / SVT.

SVT:s ekonomireporter: Därför stannar reporäntan på noll procent

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Riksbanken bedömer att inflationen kommer ligga över tvåprocentsmålet har man valt att låta reporäntan vara oförändrad på noll procent. 

– Det som krävs för att förändra räntan är en så kallad “svart svan”, alltså en oväntad händelse. En sådan kan komma från Kina, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

Strax innan de första rapporterna om coronaviruset dök upp i Kina höjdes reporäntan till 0 procent den 30 oktober 2019. Sedan dess har räntan legat på noll procent och där kommen den ligga kvar minst fram till 2024, enligt Riksbankens prognos.

Men ekonomin har tagit rejäl fart och priserna är på väg uppåt och Riksbanken bedömer att inflationen kommer att ligga över tvåprocentsmålet det närmaste året.

– Riksbanken menar att prisuppgången är tillfällig, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

I videon ovan förklarar Peter Rawet vad som kan få riksbanken att ändra den viktiga reporäntan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer