Elisabeth Marmorstein: ”Ökar förstås risken för ett nyval”

Uppdaterad
Publicerad

Snart har 100 dagar gått sedan valet, men det politiska läget verkar mer låst än på länge. I dag svarade SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein på läsarnas frågor om vad som händer nu i regeringsbildningen.

Vad händer om C och L lägger ner sina röster på fredag?

– Om C lägger ner sina röster så blir Löfven statsminister. L kan förstås också göra det men de behövs inte för att Löfven ska väljas. C, S, MP och V har 175 mandat. Det fungerar ju så att en statsministerkandidat inte får ha en majoritet emot sig. M, KD, SD som säkert kommer att rösta emot har 154 av 349 mandat. Nu har ju även C och L sagt att de kommer rösta nej.

Regeringsbildningen

Hur sannolikt tror du det är att Centern och Liberalerna ändrar sig om SD och släpper fram en M+KD-regering?

– Det skulle vara mycket svårt för dem efter hur de motiverade sitt nej första gången. Å andra sidan kan det ha blivit något lättare nu när de försökte få till ett samarbete med S och MP men som C i slutändan inte tyckte var tillräckligt bra. Då kan de hävda att den möjligheten är uttömd. Men ska Kristersson lyckas så behöver han troligen hitta något nytt sätt att övertyga dem och vad det skulle vara kan vi inte veta. Möjligen försöker han bilda en ren M-regering om det skulle vara lättare för C och L. Men det ska ju inte heller uteslutas att C och L i något skede tar upp förhandlingarna med Löfven igen om han kan göra ytterligare eftergifter och alternativet är ett extraval.

Det är inte begripligt för mig varför C och L röstar fram en M/KD-budget som stöds av SD, när de röstar ner samma regeringsförslag. Hur går det att förklara?

– C och L la ner sina röster, de röstade inte på M/KD-reservationen. Men du har rätt i att det blir lite bakvänt. De röstade nej till Kristersson som statsminister men släpper fram hans politik. Kristerssons senaste erbjudande till C och L var ju att de bara skulle släppa fram honom, dvs. inte behöva samarbeta med hans regering utan vara fria att lägga egna budgetar, kombinerat med ett löfte om att inte förhandla med SD. Och på ett sätt kan man säga att den modellen manifesterades igår. Därmed inte sagt att C och L kommer att släppa fram Kristersson i nästa skede, det kan fortsatt vara för svårt för dem. 

Kan det tänkas vara troligt att S släpper fram Kristersson eftersom M+KD fått genom sin budget, med mottot ”har man tagit fan i båten så får man ro honom över”?

– Nej det skulle förvåna mig mycket. En budget kan ändras efter årsskiftet, det enda man inte kan ändra är inkomstskatterna. Kort sagt – även om Löfven förstås helst hade sett att övergångsbudgeten gått igenom är M/KD-budgeten inte skäl till att inte vilja regera. Som du säkert minns så regerade Löfven på Alliansens budget under sitt första år, med en stor ändringsbudget på våren.

Det är C som till slut måste ge sig, är det inte så? De måste antingen godta att SD stödjer M/KD, eller så måste C (och L) gå till S. Hur ska Annie Lööf komma sig ut av detta?

– Du har helt rätt i att C har de mandat som kan avgöra regeringsfrågan åt det ena eller det andra hållet. Men deras inställning är som bekant fortsatt att det är S och M som behöver göra upp. Det säger ju både M och S tydligt nej till och jag ser inga öppningar där. Om alla parter håller fast vid detta så går vi mot ett extraval.

Hur stor är risken för nyval?

– För varje statsministeromröstning ökar förstås risken för ett nyval men jag tror fortsatt inte att vi hamnar där, det står för mycket på spel för alltför många för att de skulle vilja ta det dit. Men säker är jag inte. 

Utifrån de senaste väljaranalyserna, Hur skulle ett eventuellt omval där antingen L eller MP åker ur riksdagen påverka det parlamentariska läget. Skulle något block få möjlighet till egen majoritet utan blocköverskridande samarbete då?

– Nej inte utifrån den senaste mätningen från SCB i alla fall. Enligt den skulle inget av de traditionella blocken få majoritet och SD fortsatt vara vågmästare oavsett om det var L eller MP som åkte ut. Men det är alltså bara en opinionsmätning, ett extraval skulle ju kunna bli annorlunda men det ska till ganska stora förändringar för att det ska påverka det läge vi har i dag. 

Se hela sändningen av Marmorstein svarar i spelaren ovan. Hela chatten med alla frågor kan du läsa här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet