Benny Fredriksson, före detta chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, sitter i SVT:s bolagsstyrelse sedan i april i år Foto: TT

Anklagad före detta vd sitter i SVT:s bolagsstyrelse: ”Vi inväntar internutredningen”

Publicerad

Kulturhuset Stadsteaterns vd Benny Fredriksson meddelar att han avgår efter anklagelser om bland annat maktmissbruk och hårdfört ledarskap. Fredriksson sitter även som ledamot i SVT:s bolagsstyrelse sedan i våras.
– Det är för tidigt att säga om anklagelserna påverkar hans roll, säger SVT:s förvaltningsstiftelses ordförande Helena Stålnert.

Ett flertal anställda på Kulturhuset Stadsteatern gick samman i en gemensam protest mot Benny Fredrikssons ledarskap. Nuvarande och tidigare personal vittnar om tystnadskultur, missförhållanden på arbetsplatsen samt ett hårdfört ledarskap. Fredriksson sitter även som ledamot i SVT:s bolagsstyrelse sedan i april i år.

Inväntar internutredning

Men enligt SVT:s förvaltningsstiftelses ordförande Helena Stålnert påverkar inte anklagelserna mot Benny Fredriksson hans roll som ledamot i bolagsstyrelsen.

– Vi inväntar Kulturhuset Stadsteaterns internutredning så det är för tidigt att säga om anklagelserna påverkar hans roll som ledamot i SVT:s bolagsstyrelse, säger Helena Stålnert till SVT Nyheter.

Hon anser att det är viktigt och bra att Kulturhuset Stadsteatern går till botten med anklagelserna mot Benny Fredriksson och betonar att det ställs höga krav på de ledamöter som sitter i SVT:s bolagsstyrelse.

Olika roller

– Anklagelser mot Fredriksson gäller hans roll som kulturchef, inte som ledamot i SVT:s bolagsstyrelse, säger Helena Stålnert.  

Det är förvaltningsstyrelsen som utser ledamöter samt ordförande för SVT:s bolagsstyrelse. Alla ledamöter utses för ett år och det sker vid SVT:s, SR:s och UR:s årsstämmor i april varje år. Bolagsstyrelsen fattar beslut om verksamhetens allmänna inriktning, men aldrig om programmens innehåll eller nyhetsvärdering.

SVT Nyheter söker SVT:s bolagsstyrelses ordförande Anna-Karin Celsing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer