SVT:s Hjärnkontoret Årets folkbildare

Publicerad

Redaktionen för SVT:s barnprogram Hjärnkontoret har av Föreningen Vetenskap och Folkbildning utsetts till Årets folkbildare 2011. Priset är på 25.000 kronor.

”Tack vare sin tilltalande form och sin lämpliga sändningstid i SVT når Hjärnkontoret ut till barn med alla slags bakgrund och kan därmed bredda och demokratisera rekryteringen av framtidens forskare”, heter det bland annat.

Även vuxna får ut mycket av att se på programmet, enligt Martin Rundkvist, ordförande i Vetenskap och Forskning.

Miljönämnd i Mora/Orsa blev årets förvillare
Samtidigt som Hjärnkontoret prisades delades det mindre smickrande priset till Årets förvillare 2011 ut till Miljönämnden i Mora och Orsa.

Skälet är, enligt Föreningen Vetenskap och Folkbildning, att miljönämnden bortsett från vetenskaplig kunskap i hanteringen av så kallad elöverkänslighet.

Bakgrunden är att miljönämnden sedan 2006 hanterat ett klagomål innefattande krav om att kommunen skulle se till att mobiloperatörer minskade strålningen från sina master. Strålningen sades orsaka en rad hälsoproblem.

-Vi förnekar inte att människor lider, men vetenskapligt sett kan inte åtgärder som att rikta om mobilmaster hjälpa mot den här problematiken, säger föreningens ordförande Martin Rundkvist i ett pressmeddelande.

SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer