En person avled efter en allvarlig krock mellan en lastbil och personbil på väg 55 söder om Katrineholm på måndagseftermiddagen. Foto: Pontus Stenberg

Kvinna död efter trafikolycka i halkan

Uppdaterad
Publicerad

Snöfall i stora delar av landet och halka har orsakat många trafikolyckor under måndagen. Trafikverket uppmanar trafikanter att ta det extra försiktigt ute på vägarna.

Under kvällen avled en kvinna efter en svår trafikolycka söder om Katrineholm.

Flera trafikolyckor har inträffat i landet under dagen – framförallt i södra Sverige. Vid 11-tiden larmades polisen om en stor olycka på E65 i höjd med Börringe i Skåne, där en lastbil kört av vägen.

Vid 13-tiden stängdes riksväg 50 av efter en trafikolycka vid Kvinnerstarondellen, norr om Örebro. Detta efter att flera lastbilar krockat och läckte olja. Vägen ska nu vara öppen igen, men det är begränsad framkomlighet och låg hastighet som gäller.

En kvinna avliden

Under kvällen avled en kvinna efter en svår trafikolycka som inträffade söder om Katrineholm vid Strångsjö på väg 55. I bilen färdades också en man som fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset.

– Jag vet inget om mannens skadeläge i nuläget. Båda var hemmahörande i Hälsingland och vi har underrättat anhöriga, säger polisens presstalespersson Monica Bergström.

Enligt Patrik Mannsbart blev personbilen krossad mellan en tankbil och en lastbil.

Väg 55 är stäng, men väntas öppna igen runt klockan 23.00 då en bil ska bärgas och vägen halkbekämpas innan man kan släppa på trafiken igen. Efter olyckan leddes trafiken om via väg 216 mot E4 men strax före halv åtta på måndagskvällen stoppades trafiken även där.

– Det är ett lastbilssläp som halkat av vägen och bärgare är beställd, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Kvinnans anhöriga är underrättade.

Trafikverket vädjar

Samtidigt varnar Trafikverket för fortsatt halka och snöoväder som ställer till problem ute på vägarna. Trafikanter uppmanas vara extra försiktiga.

– Det finns vägar där det är halka och då ska man såklart anpassa hastigheten efter väglaget. Det har ju till exempel varit väldigt halt runt Örebro, och det lär väl fortsätta ikväll, tänker jag. Det är alltid bra att köra försiktigt när det är minusgrader, säger Camilla Hult vid Trafikverkets pressjour.

Det kommer att fortsätta att snöa under veckan i stora delar av landet, men vädret kommer i övrigt att vara ganska milt.

– Snöfallet kommer inte vara speciellt kraftigt, så några varningar lär inte utfärdas. Inte heller vindarna kommer att vara särskilt kraftiga, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Förrädisk halka till helgen

Även om vädret i början av veckan kommer att vara relativt snällt kan vi vänta oss mer förrädiskt väder framöver.

– Till helgen kan vi vänta oss mer omfattande halka, då vi får in snö och tillfälligt mildare luft in över landet. Det kommer slå över regn i framförallt i Sydsverige, uppåt Norrlandskusten och södra Norrlandskusten, som sedan kommer att frysa på och skapa halka, säger Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.