SVT:s meteorolog om julivädret

Uppdaterad
Publicerad

Skyfall och översvämningar i södra Sverige. 119 räddningsinsatser för skogsbränder i de nordligaste länen – på bara sju dygn. Julivädret har varit skiftande och flera svenska rekord har slagits under månaden.

– Det som jag tycker har stuckit ut mest i juli är värmen, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Kraftiga regnoväder drabbade de södra delarna av Sverige i slutet av juli. I Bohuslän uppmättes stora regnmängder som ledde till översvämningar. I Kungshamn tvingades en familj fly i panik från en camping som fylldes av vatten. I Kristianstad brast en vattenledning på ett sjukhus efter extrema skyfall.

– Det har varit en hel del åska i juli. Det har även rapporterats om hagel, tromber och andra fenomen, säger meteorologen Per Stenborg.

Samtidigt har skogsbränder härjat när lågor spridits över torr mark uppe i norr. Två av Sveriges fyra brandflyg har flyttats till Umeå på grund av den höga brandrisken i området. Såväl eldningsförbud som vattningsförbud har rått i både norr och söder på grund av torka.

Mitt i allt har flera tropiska nätter, när temperaturen aldrig sjunker lägre än 20 grader, uppmätts. SMHI varnade i början av juni för hög värme i 32 av landets 40 väderdistrikt – med temperaturer på runt 30 grader.

Hör SVT:s meteorolog Per Stenborg svara på tre frågor om julivädret – och förklara hur allt hänger ihop – i videon ovan.

Tre svenska väderrekord i juli

Medeltemperatur för juli: Hoburg 20,9 grader = rekord (tidigare 20,7 grader 1914) – startår 1880

Månadsnederbörd för juli: Lysekil 179,1 mm = rekord (tidigare 174,2 mm 2009) – startår 1879

Svenskt byvindsrekord för juli: Tarfala 40,1 m/s (tidigare 36,1 m/s i Tarfala den 1 juli 1999)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.