Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s meteorolog förklarar: Vad är skillnaden mellan en översikt och en prognos?

SVT:s meteorolog: Vintern ser ut att bli kallare än förra året

Uppdaterad
Publicerad

Vi kan vänta oss en kyligare vinter än förra året. Den bedömningen gör SVT:s meteorolog Nitzan Cohen i sin översikt över vintervädret.
– Vi borde hamna någonstans mellan en normal och en kall vinter, säger han.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen har resonerat kring vilka storskaliga väderscenarion som kan påverka den kommande vintern.

– Jag ser tendenser till att vi skulle kunna få en kallare vinter än förra året som helhet, säger han.

Det här handlar däremot inte om en prognos utan om en längre översikt. För att göra en sådan har han tittat på bland annat trender och tendenser, på vad som händer i troposfären och i stratosfären – samt annat som kan hjälpa honom i bedömningen.

– Med hjälp av allt som händer runt om i atmosfären försöker jag skapa en bild av hur storskaliga väderregimer kan tänkas bete sig framöver och hur dessa kan påverka vädret hos oss. Förra året hade vi en blandad vinter, med ett milt övertag. Utifrån den bedömning jag kommit fram till borde vi den kommande vintersäsongen hamna någonstans mellan en ganska normal till en kall vinter, säger Nitzan Cohen.

Helfärgade områden indikerar en kombination mellan luftmassor och hur dessa kan tänkas avvika från sina normala lägen under vintern. Blå toner innebär kallt och röda toner milt/varmt. Streckade områden med grön ton indikerar ostadigt med regn, turkos en blandning mellan snö och regn och blå snö Foto: SVT

Storskaliga penseldrag

Nitzan Cohen säger också att han främst är ute efter är att identifiera storskaliga penseldrag i vädret som helhet och hur det kan upplevas.

– Under vintern kommer vädret att variera precis som det alltid gör. Frågan är vilken typ av väder som kommer väga tyngst. Eftersom jag tänker mig att vi hamnar någonstans mellan en normal eller kall vinter bör vi antingen ha en fördelning där milda och kalla perioder väger upp varandra, eller att det kalla väger tyngre än det milda i någon mån, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer