Foto: SVT/TT

SVT:s politikreporter: ”Ingenting ska uteslutas i det här läget”

Uppdaterad
Publicerad

Än syns inget ljus i tunneln för en potentiell ny regering. Just nu har Stefan Löfven (S) i uppdrag att försöka få fram ett alternativ som kan tolereras av riksdagen. Men vad händer om han misslyckas? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på läsarnas frågor.

I måndags fick Stefan Löfven i uppdrag av talmannen att försöka bilda en regering som kan godkännas av riksdagen. Men många tror att han kommer att misslyckas, precis som Ulf Kristersson (M) gjorde.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på läsarnas frågor för att skapa mer klarhet i vad som kan hända i framtiden:

Fråga: Om Löfven misslyckas, kommer Jimmie Åkesson att få sonderingsuppdraget från talmannen?

– Nej, antagligen inte. Talmannens uppgift är att föreslå en statsministerkandidat som han tror kommer att tolereras av riksdagen. Om han föreslog Jimmie Åkesson i nuläget skulle majoriteten av ledamöterna i riksdagen rösta nej.

Fråga: Kan talmannen agera mer aktivt för att få partierna att komma överens?

– Det finns inget som hindrar honom, men traditionellt sett är talmannen noga med att vara objektiv och opolitisk. Talmannen kan påskynda processen genom att lägga fram ett förslag på statsminister i riksdagen utan att på förhand veta om kandidaten kommer att tolereras. Men om han gör det fyra gången utan att riksdagen godkänner en ny regering blir det nyval.

Fråga: När röstas det om budgeten? Om övergångsregeringen sitter kvar vid detta tillfälle och förlorar omröstningen, måste de då ”regera” landet på en annan budget?

– Ja, så kan det bli. Budgeten röstar riksdagen om i början av december. Partierna har ännu inte bestämt sig för hur de ska agera. Moderaterna kan ju välja att inte lägga någon budgetmotion som svar på övergångsregeringens budget.

Fråga: Är det realistiskt att Annie Lööf skulle godkännas som statsminister av riksdagen som det ser ut idag? Då tänker jag S+C+L+MP.

– Nej, det är inte troligt. Stefan Löfven leder det största partiet och tänker inte släppa ifrån sig statsministerposten i en sådan koalition. Bara en enda gång tidigare 1978 har statsministern hämtat från ett så litet parti och då var det bara ett år kvar till valet. Sen är jag inte övertygad om att Annie Lööf vill vara statsminister för en sådan regering, även om hon så klart vill bli statsminister någon dag. Men ingenting ska förstås uteslutas i det här läget.

Fråga: C och L verkar ju vilja säga nej till allt. Vad vill de egentligen?

– De vill försöka tvinga M och S till förhandlingsbordet på riktigt. Annie Lööf och Jan Björklund tycker att de är de stora regeringsbildande partierna som antingen ska regera ihop eller komma överens om något slags sakpolitiskt program under den här mandatperioden. Kruxet är att varken S eller M är det minsta intresserade av det. De är varandras huvudmotståndare och är beroende av att ha en vital politiskt konflikt mellan varandra. Om de inte har det är de rädda att ytterkantspartierna, alltså V och SD, ska växa väldigt mycket.

Hör fler frågor och svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.