Foto: SVT

SVT:s politikreporter svarar på frågor

Uppdaterad
Publicerad

Vad har de olika talmännen för roller? Vad innebär det att lägga ner sin röst? Hur kommer SD rösta i statsministeromröstningen? Frågorna under måndagens omröstningar om vilka som ska bli Sveriges nya talmän är många. Nedan har SVT:s politikreporter Per Einarsson svarat på några av dem.

Vad talmannen har för uppgifter har jag koll på, men vad är vice och 2:e vice talmannens roller?

– De tre vice talmännen bistår talmannen när det gäller att leda riksdagens arbete, bland annat sammanträdena i kammaren. När riksdagsarbetet är som mest intensivt pågår plenum från tidig morgon till sen kväll. Till skillnad från talmannen så får de vice talmännen rösta även när de leder sammanträden i kammaren. De får däremot inte delta i debatter när de leder sammanträden. När det gäller regeringsbildningen ska talmannen, innan han föreslår en statsminister, överlägga med de vice talmännen.

För vilken tid väljs talman? Kommer ett eventuellt extraval automatiskt innebära att även ny talman ska väljas, eller sitter talmännen till nästa ordinarie val?

– Efter koll med en av juristerna i riksdagen: Talmännen väljs för fyra år, det vill säga fram till nästa ordinarie riksdagsval. Vid ett eventuellt extraval sitter talmännen kvar.

När röstningen av talmanskandidat sker genom sluten omröstning, kommer det att redovisas vilken partitillhörighet den som röstat har?

– Nej, vi kommer inte att få veta hur varje enskild riksdagsledamot röstat – om de inte väljer att berätta det själva förstås. Det är själva poängen med sluten omröstning, att ledamöterna ska känna sig friare att inte rösta enligt partilinjen.

Är det någon praktisk skillnad mellan att lägga ner sina röster än att rösta mot?

– I de slutna omröstningarna kan ledamöterna bara rösta på en kandidat som nominerats eller lägga ner sina röster/rösta blankt. De kan inte rösta ja eller nej till en kandidat.

Har SD meddelat hur de ska rösta i statsministeromröstningen i morgon?

– Sverigedemokraterna har sagt att de tänker rösta nej till Stefan Löfven (S) i statsministeromröstningen. Med all sannolikhet kommer regeringen Löfven röstas bort i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet