SVT:s Annie Wegelius lämnar sitt jobb. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s programdirektör lämnar sitt jobb

Publicerad

Annie Wegelius meddelade sent i går att hon lämnar Sveriges Television. Hon har sedan 2007 ansvarat för SVT:s underhållningsprogram, drama, kulturprogram och tycker tiden nu är mogen att lämna företaget.

Annie Wegelius arbetar kvar till september nästa år och trots att hon är på väg att lämna företaget har hon fortsatt stort inflytande över planeringen av 2014 års programutbud.

Detta reser frågor om hennes roll den närmaste framtiden. Blir hon en så kallad ”lame duck” utan reell makt? Och hur hanterar SVT att en så inflytelserik medarbetare lämnar företaget med detaljerade kunskaper om programutbudet under 2014?

Ingen karantän

– Jag kommer att ha kvar mitt mandat ända tills jag slutar, det är min överenskommelse med SVT:s vd Eva Hamilton, säger Annie Wegelius.

Wegelius har ingen överenskommelse om karantän i samband med att hon slutar på SVT och det tycker Eva Hamilton är helt i sin ordning.

– Vi har inte så många hemligheter här på SVT, säger Eva Hamilton, och jag har stort förtroende för Annie och hur hon kommer att hantera de eventuella hemligheter som hon får med sig härifrån.

Har kvar mandat

Annie Wegelius menar att hon har fortsatt stort inflytande över programplaneringen.

– Programdirektören är den som säger ja eller nej till projekten, förklarar hon. Jag kommer att ha det mandatet ända tills jag slutar.

Annie Wegelius har inte bestämt vad hon ska göra när hon lämnat SVT, men hon betonar att hon knappast skulle lämna SVT för att börja jobba på en kommersiell tv-kanal.

Martin Österdahl, som nu är exekutiv producent för European Song Contest 2013, kommer att efterträda Annie Wegelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer