Vänsterorganisationer kallade till demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm på måndagskvällen, med anledning av rättegången mot den person som anklagas för att ha knivhuggit en nazist under manifestationen i Kärrtorp förra året. Foto: TT

SVT:s team attackerades på Medborgarplatsen

Uppdaterad
Publicerad

En SVT-journalist fick i kväll ett knytnävslag i ansiktet under en demonstration på Medborgarplatsen i centrala Stockholm.

Händelsen inträffade när SVT:s team bevakade en stödaktion för en 35-årig vänsterextremist som i morgon ska upp i rätten misstänkt för att ha knivhuggit en nazist då en nazistgrupp angrep en demonstration i Kärrtorp 15 december i fjol.

Det var cirka 80 personer – och ett 40-tal poliser – på plats för demonstrationen, som bland annat samlade deltagare från Antifascistisk Aktion, Syndikalistiska Ungdomsförbundet och Revolutionär Kommunistisk Ungdom.

Attacken utfördes av en maskerad man som skrek ”sluta filma mig” och gav SVT:s fotograf ett slag i ansiktet.

Allt ska ha gått väldigt snabbt och fotografen fick en svullnad på ögonbrynet, men behövde inte uppsöka sjukhus. En polisanmälan lämnades in på plats och en person har tagits in till förhör.

Personen som attackerade fotografen ska också ha fastnat på SVT:s film.

”Väldigt allvarligt”

Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, kommenterar det inträffade.  

– Det är väldigt allvarligt att journalister attackeras på det här sättet på allmän plats när man ska nyhetsbevaka en händelse.

Kommer SVT att agera annorlunda i framtiden efter det som hände i kväll?

– Vi har hela tiden diskussioner om situationer där det kan finnas risker. Vi hade en diskussion inför detta, men gjorde bedömning att vi inte behövde extra säkerhet då polisen inte förväntade sig några motdemonstrationer.

– Men detta visar att stämningarna har trissats upp och vi kommer att bli tvungna att tänka efter ordentligt kring hur vi ska agera i de här sammanhangen framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet