Foto: TT

SVT-Sifo: Väljarna föredrar Kinberg Batra framför Löfven

Anna Kinberg Batra bör styra landet och inte Stefan Löfven. Det anser väljarna enligt en ny undersökning. Svenska folket har dessutom ett mycket litet förtroende för hela regeringen och dess politik.

Stefan Löfven och hans regering har haft en tuff tid vid makten under de ett och ett halvt år man regerat. Först en regeringskris följt av otaliga nederlag i riksdagen och sen har hela det senaste halvåret präglats av flyktingsituationen.

Svenska folkets förtroende för regeringen nu är mycket lågt. Det visar en mätning som TNS Sifo genomfört. Där säger en tredjedel att man har ett mycket litet förtroende för regeringen och dess politik. Ytterligare en tredjedel har ett ganska litet förtroende. Det ska jämföras med att enbart en väljare av tjugofem säger att man har ett mycket stort förtroende och att var fjärde säger att man har ett ganska stort förtroende.

När väljarna fått frågan om vilken statsministerkandidat som man anser skulle vara bäst lämpad att styra landet så är även det dyster läsning för Stefan Löfven.

Bara var tredje (33 procent) föredrar honom framför utmanaren, moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Knappt fyra av tio (38 procent) anser att hon är lämpligast att styra Sverige.

”Regera landet alltid tufft”

– Anna Kinberg Batra är inte statsminister så hon behöver inte heller inte fatta nödvändiga eller tuffa beslut. Hon kan som oppositionspolitiker säga det hon vill säga vid olika tillfällen. Stefan Löfven måste kunna fatta även obekväma beslut. Det är att regera landet och det är alltid tufft, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth.

För ett år sedan genomförde TNS Sifo samma typ av mätning. Då hade Stefan Löfven en betryggande ledning mot den nyvalde moderate partiledaren Anna Kinberg Batra.

Fler tveksamma

Varannan (48 procent) föredrog Löfven framför Batra (37 procent). Det står alltså klart att Batra inte lyckats öka sitt stöd trots Löfvens ras på 15 procentenheter. Fler har istället blivit tveksamma i valet mellan statsministern och utmanaren. Från var sjunde (14 procent) till knappt var tredje (29 procent).

– Nu är det i grunden bra siffror för Annan Kinberg Batra, men det är klart att det finns mer potential. Ju närmare valet vi kommer, ju mer tydligt är det att Anna Kinberg Batra är alternativet till Stefan Löfven, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé (M).

Förutom att väljarna är missnöjda med regeringen och Stefan Löfven så menar man att Sverige på det hela taget är på väg åt fel håll. Det tycker nästan hälften (48 procent). En fjärdedel tycker att landet är på väg åt rätt håll (26 procent) och ytterligare en fjärdedel (25 procent) är tveksamma.

Ljuset i opinionsmörkret för Löfven har annars varit ett par opinionsmätningar i helgen. Socialdemokraterna har ökat och är nu största parti både i Novus och Ipsos mätningar.

Fakta: Undersökningen

Visa
  • Undersökningen gjordes av TNS Sifo. Den genomfördes mellan den 11 och 14 mars.
  • I undersökningen fick ett riksrepresentativt slumpmässigt urval ur TNS Sifo:s webpanel svara på de tre frågorna.
  • Åldern på de svarande har varit mellan 18-79 år och totalt har 1065 personer svarat.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer