SVT slipper lämna ut Teliadokument

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Television behöver inte lämna ut dokument om Telia Soneras mutmisstänkta affärer i Uzbekistan till brottsutredningen. Stockholms tingsrätt avslår åklagarens begäran.

Åklagare Berndt Berger ville få ut originaldokument från SVT som bedöms bära anteckningar och eventuella fingeravtryck och DNA från diktatorsdottern Gulnara Karimova. SVT avstyrkte med hänvisning till yttrande- och informationsfrihet, men skulle ha lämnat ut pappren om domstolen så beslutade.

Åklagaren skrev att ”det handskrivna och eventuella fingeravtryck härrör från en av de personer mot vilken förundersökning inletts”. Av allt att döma rör det sig om Karimova, men det skrev inte Berger.

”Underlag saknas”

Eftersom det inte framgår vem som avses och vad personen misstänks för avslås begäran. Utan dessa uppgifter ”saknar tingsrätten underlag” för att bedöma vikten av handlingarna.

I dokumenten beskrivs förhandlingar mellan Telia och den uzbekiska partnern Takilant från i fjol somras. Bland annat uppges Telia vara villigt att betala motsvarande 80 miljoner kronor för ett maffialiknande upplägg om beskydd från landets myndigheter. Enligt Telia tackade man i slutänden nej till förslaget.

”Undanstoppade i plastpåse”

Kammaråklagare Berger gick inte att nå omedelbart men hans chef Gunnar Stetler, överåklagare vid Riksenheten mot korruption, säger sig inte vilja se avslaget som ett bakslag, även om det försvårar utredningen.

-Tids nog utgår jag från att vi kommer att få del av begärda handlingar. Jag är övertygad om att Sveriges Television under tiden kommer att ha dem undanstoppade i en plastpåse, säger Stetler.

Beslutet kan enligt tingsrätten inte överklagas i detta skede, men det analyseras nu av åklagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer