SVT-team får pris för ”Fondbluffen”

Publicerad

I kväll tar SVT:s journalister emot Sjunde AP-fondens journalistpris för att ha rett ut hur mycket av våra besparingar vi svenskar egentligen förlorar i fondavgifter.

Nästan alla svenskar sparar i någon eller några av de över 1 000 fonder som saluförs direkt via banker eller PPM-system. I programmet Fondbluffen visar Jan Nylander, Ove Thews, Georgios Mantzaris och Brynn Settels på vilket förvirrande och ibland rent oegentliga sätt som fonderna marknadsförs på. Bland annat tas de olika jämförelseindexen upp.

– De flesta av oss förstår inte att om vi betalar 1,5 procent i fondavgift varje år, så blir det på 33 år 40 procent av våra besparingar som går till avgifterna, säger Jan Nylander.

”Det är precis som med köttfärs”
Finansmarknadsminister Mats Odell reagerade starkt på uppgiften att fondbolagen använder sig av jämförelseindex som inte räknar in utdelningen för att skönmåla den egna fondens resultat.

– Det är precis som med köttfärs: det måste vara rätt information till konsumenten, sa ministern i Uppdrag granskning i januari förra året efter att Fondbluffen sänts.

Jan Nylander är både glad och förvånad över Sjunde AP-fondens utmärkelse.
-Vi är jätteglada. Man blir alltid förvånad när det finns så mycket mer att välja på. Förra året hände det så mycket på ekonomifronten så det var kul att de tog upp ett så smalt ämne.

”Detta är Public Service”
Han tycker även att det är kul att juryn poängterar att Fondbluffen är Public Service.
– Vi anser att detta är Public Service eftersom fondernas utveckling berör hela svenska folket.

Priset delas ut i Stockholm ikväll och teamet får dela på 50 000 kronor. Fondbluffen sändes i SVT i januari förra året. Bakom programmet står:

Jan Nylander: Har arbetat på SVT sedan 1992 och är välkänd från Rapport. Han har också gjort en rad dokumentärprogram, senast Krisen som skakar USA.

Ove Thews: Är fotograf på SVT sedan många år.

Brynn Settels: Är redigerare med bred erfarenhet.

Georgios Mantzaris: Har jobbat på SVT sedan 1982, bland annat med Uppdrag Granskning, och har gjort program om direktörers bonusar och om Wallenbergsstiftelserna.

Erika Christensson
erika.christensson@svt.se

Sjunde AP-fondens Journalistpris

Visa

Instiftades 2005 för att uppmärksamma och höja kvaliteten på den svenska ekonomijournalistiken. Fonden vill också stärka allmänhetens kunskaper om finansiellt sparande och ekonomiska sammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer