SVT:s reporter har åkt till en halkbana för att testa hur farligt det faktiskt kan vara att hålla på med mobilen medan man kör bil. Foto: Julia Juhlin Karlsson/SVT

SVT testar: Hur farligt är det att sms:a när man kör?

Publicerad

SVT har tidigare uppmärksammat hur lastbilschaufförer sitter med mobilen medan de kör igenom mindre byar. Men hur farligt är det att hålla på med mobilen bakom ratten? SVT åkte ut till en halkbana för att testa.

– Du rullar ungefär femton meter på sekund när du kör i 50 km/h. Om något händer och du är och kollar ner i mobilen i ett par sekunder, då är det lång tid tills du agerar – och ens börjar bromsa, säger Johan Piwell, utbildningschef på Bromma Halkbana.

Sedan 2018 är det förbjudet att hålla på med telefonen när man kör bil. Men trots det är det många som inte kan låta bli; det skickas sms, ställs in på GPS:en och kanske passar man på att scrolla lite sociala medier.

Men att inte hålla händerna från mobilen när du kör kan innebära livsfara för dig själv och andra i trafiken. Men hur mycket kan det påverka när man är ute och kör?

SVT:s reporter har åkt till en halkbana för att testa hur farligt det faktiskt kan vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.