SVT vässar – vill slopa trista debatter

Publicerad

SVT har fått svidande kritik för trista politiska tv-dueller. Programchefen Eva Landahl har tröttnat på slipade politiker och tänker se till att de ruskas om framför tv-kamerorna.

Redan nu, fyra månader före riksdagsvalet och med EU-valet runt hörnet, verkar många har tröttnat på bråkande partihöjdare i tv-rutan.

– Politikerna står bakom sina vem-vet-bäst-podier och kör sina slingor. De slänger siffror i huvudet på varandra och sedan är det slut. Utan att man fattat någonting. Har vi massarbetslöshet eller inte, undrar Linus Fremin, recensent på sajten tv-dags.

Som torka i öknen

Kritiken efter duellen mellan socialdemokraten Magdalena Andersson och finansminister Anders Borg (M) i SVT:s Agenda i söndags var inte nådig.

”Lika förutsägbart som torka i öknen”, förklarade Expressens K-G Bergström och bad att få slippa fler dueller. Johan Croneman på Dagens Nyheter höll på att gå under av tristess och i sin senaste krönika efterlyste han gnista, passion och en programledare som ”bråkade som fan, var en jobbig jävel som inte nöjer sig med mindre än ett ärligt, uppriktigt svar”.

Eva Landahl, som är ansvarig för SVT:s valprogram, har också tröttnat och tänker se till att politiska debatter och dueller i olika SVT-program ger tittaren mer framöver. Hon har utsett en liten grupp på nyhetsredaktionen som ska analysera varför politkerdueller och debatter ofta urartar i sifferkrig och käbbel, som inte är intressant ens för politiknördarna.

– Vi måste ha fler verktyg i lådan så vi kan förmå politikerna att ge tydligare svar, säger Eva Landahl. Ingen vinner på att tittarna känner sig förvirrade efter en debatt.

Måste springa ikapp

Tanken är att Eva Landahls journalisttrupp ska komma upp med tips och råd till sina kollegor, en slags check-lista som kan användas när debatterna kör fast och blir obegripliga.

– Politiker idag är väldigt medietränade, säger Eva Landahl. Vi måste klara av att hantera det genom att utveckla våra metoder.

Per Andersson på företaget Mediamentorerna jobbar med att coacha redaktioner och gillar Eva Landahls initiativ. Han vill se en ny attityd i debattstudion.

– Tänk om politikerna kunde uppträda autentiskt, vara hederliga i sin argumentation och – gud förbjude – någon gång emellanåt svara på en fråga, säger han. Det skulle vara bra tv.

Tittaren i fokus

I dag är både journalister och politiker alltför fokuserade på konflikt vid direktsända debatter, menar Per Andersson. Han kallar det en okonstruktiv ”symbios” mellan medier och makthavare. Det märks inte minst när medierna försöker skriva rafflande rubriker om en ”het debatt” eller ”bråket som fortsätter” när hela tillställningen egentligen varit trist och förvirrande. För att få till tv-debatter som är värdefulla och informativa för väljarna räcker det inte med att journalisterna rustar ikapp politikerna.

– Vi behöver en ny överenskommelse mellan makthavare och journalister, säger Per Andersson. En överenskommelse om hur vi bedriver debatter så tittaren hamnar i centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet