Bankbråket i Aktuellt – hetsig debatt mellan Sundström och Ekdahl

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom beskedet att Swedbanks högste ansvarige, styrelseordföranden Anders Sundström, tvingas lämna sin post. I Aktuellt samma kväll mötte han Ossian Ekdahl, en av ägarna som har drivit på att Anders Sundström ska bytas ut, i en hetsig debatt. – Att sitta i åtta veckor och rulla tummarna – det är inte okej, Ossian, sade Anders Sundström.

Många har tyckt att det har varit konstigt att Anders Sundström inte själv har avgått trots hård kritik. Med bara en vecka kvar till bolagsstämman fick han inte längre vara kvar. I onsdagens Aktuellt gick han hårt åt Ossian Ekdahl, en av ägarna som har drivit på att Anders Sundström ska bytas ut.

– Du låter det gå 8 veckor efter att valberedningen har lagt fram ett förslag. Det viktiga är att Ossian och de tjänstemän som han företräder kommer i framtiden att vara de som är huvudägare i nästan alla svenska företag. Dessa svenska företag ska ledas av en styrelse, och den styrelsen ska veta om de har ägarens förtroende. Att sitta i åtta veckor och rulla tummarna – det är inte okej, Ossian.

Swedbank sparkar sin vd

”Har absolut inte rullat tummarna”

Men Ossian Ekdahl delar inte den bilden.

– Jag har absolut inte rullat tummarna. Vi har haft en lång process och diskuterat den här frågan många gånger. Internt på AP-fonden, tillsammans med andra ägare, och nu på slutet har vi också talat om väldigt tydligt för valberedningen att vi inte har förtroende för Anders Sundström, sade Ossian Ekdahl.

Anders Sundström får frågan hur han anser att hans ledarskap har varit med tanke på, bland annat, att flera högt uppsatta har fått, eller valt, att gå. Men han anser själv inte att just det är ett stort problem.

– Det som skulle ha vara dramatiskt är om posterna inte går att fylla in med kompetenta personer, det är bara påhitt det ni försöker prata om. Senast jag såg var det Sveriges högst värderade bank, om man ser tillvärdet på banken i förhållande till det egna kapitalet. Jag har inga problem med att ägarna säger att de vill avsätta mig, men jag har väldiga problem med sättet man gör det på, säger han.

Ekdahl håller inte med

Ossian Ekdahl däremot anser att ägarna har skött det bra och har varit tydliga.

– Jag tycker att vi har gjort det här på ett ganska bra sätt, vi har varit väldigt tydliga med vår kritik mot det som har hänt på senaste tiden. Vi har tagit kontakt och fått kontakt med valberedningen, vi har talat om för dem att vi inte kommer att rösta ja till Anders Sundström på tisdag. Mycket tydligare än så kan vi inte vara.

Se debatten här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet