”Svartmålar ett av världens rikaste länder”

Uppdaterad
Publicerad
Efter att Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, presenterat partiets kritik av regeringens arbete i en rapport mötte han Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra i en debatt ledd av SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Skälet till att S presenterar en rapport förklarar Damberg med att man inför nästa års val vill stämma av hur väl regeringen levt upp till de vallöften man tidigare utlovat.   

– Rapportern pekar på vad moderaterna lovade att uträtta när de vann valet – bland annat att fixa jobben, minska arbetslösheten och vända skolresultaten. De här vallöftena har vi granskat och kommit fram till att arbetslösheten har stigit, sysselsättningsgraden har minskat samtidigt som vi på skolans område ser sjunkande resultat och en ökande skolsegregation.

”Klarat oss bättre än många andra”

Anna Kinberg Batra kom direkt till debatten från ett seminarium med utländska ekonomer.  

– De har kommit hit för att se hur vi har klarat en exceptionell, internationell ekonomisk kris på ett bättre sätt än många andra länder. De tittar på det faktum att svensk ekonomi har vuxit medan andra tvingas skära ner. Vi har sett till att jobben har blivit 200.000 fler och vi vill fortsätta i den riktningen och nu investerar vi dessutom i skola, utbildning och konkurrenskraft, sade Kinberg Batra och fortsatte:

– Därför tycker jag att det är synd att Mikael Damberg i dag ägnar sig åt att svartmåla ett av världen rikaste länder, som investerar mest i forskning och har klarat krisen bäst.   

Kinberg Batra menar att den utvecklingen hotas om Socialdemokraterna återfår makten. Damberg i sin tur tycker att man borde kunna nyansera diskussionen mer om utvecklingen i Europa.

Dålig jämförelse menar S

– I dag jämför sig regeringen gärna med rena krisländer men tittar man på jämförbara länder så har Sverige högre arbetslöshet än dem. Det vi har visat i den här rapporten är också att arbetsmarknaden fungerar sämre än för några år sedan.

På frågan om Moderaterna är nöjda med hur arbetslösheten utvecklat sig svarar Anna Kinberg Batra att hon är stolt över att jobben har kunnat bli 200.000 fler trots ”ett exceptionellt svårt läge”. Men att hon inte är nöjd. – Det är till exempel för svårt för unga att komma in på arbetsmarkanden och det är något vi kommer att ta upp i dag. Vi behöver bland annat fler vägar som kombinerar arbete och utbildning, sade hon.

Men tittar man på det som politiken kan påverka så visar det sig att svensk arbetsmarknad fungerar sämre i dag än för några år sedan, menade Damberg.

– Till exempel när det handlar om matchningen – här har ni ett ansvar som regering. Vi har lämnat över en lista på konkreta åtgärder som skulle leda till fler jobb till regeringen, säger Damberg.

– Men frågan är ju då vilken politik som skulle vara bättre på att föra Sverige ut ur krisen. Det du inte nämner är ju de 30 miljarder i skattehöjningar på jobb och företagande som ni vill lägga som en våt filt över tillkomsten av nya jobb. Hur skulle jobben då bli fler?, svarade Kinberg Batra.

Se hela debatten i klippet högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet