Foto: Scanpix

Systembolaget börjar med hemleveranser

Publicerad

Snart kan du få alkohol levererat till dörren. I höst börjar Systembolaget på försök med hemleverans, rapporterar Ekot.  

Nu har regeringspartierna kommit överens om att Systembolaget ska få leverera öl, vin och sprit hem till dörren.

– Vi vill låta Systembolaget under hösten starta en försöksverksamhet med hemtransport av varor. Det blir en försöksverksamhet för att se att Systembolaget på vanligt sätt kan upprätthålla ålderskontroll och inte sälja till personer som har ett alkoholproblem och så vidare, säger Barn- och Äldreminister Maria Larsson till Ekot.

På prov i sex områden

Till en början blir det på prov i sex olika områden. Men bara på prov. Försöket kommer att utvärderas noggrant. Maria Larsson tror inte att det innebär någon stor risk för personer med alkoholproblem. Systembolaget ska precis som innan följa de regelverk och ta det sociala ansvar det har i dag.

– Tanken är att det här ska kunna fungera på precis samma sätt som försäljning i en vanlig butik gör, säger Barn- och Äldreministern.

Systembolaget har tryckt på för att få börja med hemleveranser. Särskilt sedan det några år tillbaka blev tillåtet att få hemleverans via försäljning på internetsidor inom EU.

Kan hända i hela landet

– Vi utvärdera och se. Faller det väl ut, klarar Systembolaget att hålla sig inom det regelverk som finns och klarar de att ta sitt sociala ansvar, då finns det en möjlighet att vi utvigdar det till hela landet, säger Maria Larsson.

Regeringen har också beslutat att det inte kommer att bli någon gårdsförsäljning av alkohol enligt det utredningsförslag som kom för två år sedan.

Det är ännu inte bestämt vilka sex län som blir försökslän.

Så funkar hemleveransen

Visa

* Du måste beställa minst ett kolli som innehåller sex-tolv flaskor. Maxbeställning är åtta kollin.

* Leveransen kostar cirka 250 kronor och ökar utifrån beställningens volym. Beräknad maxkostnad (åtta kollin) är 1 300-1 400 kronor.

* Leveranstiden är 2-4 dagar beroende på var i landet du bor.

* Vid överlämningen måste du kunna legitimera dig. Du ska även vara nykter och inte misstänkas för langning.

* Leverantören upphandlas regionalt av Systembolaget.

Källa: Systembolaget (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer