Tallink Silja varslar hundratals. Foto: Valda Kalnina/TT

Tallink Silja varslar hundratals anställda i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tallink Silja storvarslar. Samtliga 500 ombordsanställda i Sverige berörs.

– Vi hoppas inte behöva verkställa det här, säger kommunikationschefen Erika Janson.

Kryssningsrederiet har varit svårt drabbat av coronapandemin när bland annat trafiken mellan Helsingfors och Stockholm legat helt nere. Dagens besked är en konsekvens av två resultat, säger bolagets kommunikationschef Erika Janson till TT.

– Dels är det ett resultat av coronapandemin, dels att vår möjlighet till korttidspermittering löper ut i slutet av november. Det här är djupt olyckligt och det sista som vi vill göra men det är ett sätt för oss att dra i nödbromsen, säger hon.

”Hoppas inte behöva verkställa det”

Enligt Erika Janson har man varit i kontakt med regeringen bland annat för att få ett tydligt besked kring hur det blir med en förlängning, dock utan resultat.

– Vi hoppas naturligtvis inte behöva verkställa det här utan få till en lösning, antingen att regeringen förlänger möjlighet till korttidspermittering, samtidigt som vi internt för diskussioner med fackförbunden om vi kan hitta någon annan lösning.

– Vi har ganska långa uppsägningstider för besättningen, mellan 6–12 månader så mycket kan hinna att hända på den här tiden och vår absoluta ambition är att inte behöva säga upp personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.