Foto: TT

Talman fick nog av bara bröst

Uppdaterad
Publicerad

I 30 år hängde hon i riksdagens gästmatsal med sin blottade barm.

Men en dag fick vice talman Susanne Eberstein (S) nog och lät plocka ned barockmålaren G E Schröders målning av Juno.

Plötsligt en dag var hon bara borta. När TT frågade runt i riksdagsförvaltningen vart tavlan tagit vägen, blev reaktionerna mest förlägna skratt och fniss. ”Vi brukar byta tavlorna ibland”, blir till slut det officiella svaret.

Och Schröders Juno har ju hängt i matsalen sedan 1983, så det kan vara ett giltigt skäl. Men något annat har inte kommit upp. Nu gapar väggarna i stället tomma.

Matsalen används vid officiella måltider med utländska dignitärer, och enligt en av talmännen – som föredrar anonymitet – så har det varit litet känsligt det där med en avklädd kvinna på väggen.

-Man måste ju tänka på de utländska gästerna, speciellt de från muslimska länder, förklarade den anonyme.

Men det var inte hänsynen till de utländska gästerna som till slut beseglade Junos öde.

-Jag tycker att det mer är en feministiskt fråga. Det är tråkigt med en barbröstad kvinna när jag sitter på offentliga middagar med utländska gäster. Jag tycker det känns litet svårt att sitta där med män som tittar på oss kvinnor, förklarade Susanne Eberstein.

Folkpartisten Carl B Hamilton tycker att det finns andra tavlor som riksdagen borde plocka ned. Den stora tavlan av Gustav III:s kröning hör inte hemma i riksdagen, anser han.

-En tavla som hyllar den kung som krossade frihetstidens riksdag och införde diktatur och envälde.

-Det är stötande gentemot dem som kämpade för frihet och demokrati och historiskt direkt pinsamt att ha den hängande i riksdagen. Det är mycket värre än Junos bara bröst, säger Hamilton till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.