”Säpo sa att jag har bäst klipp i stegen sedan Carl Bildt”

Uppdaterad
Publicerad

Som nyvald talman ledde han en historiskt svår politisk situation. Men trots den komplicerade uppgiften, de många presskonferenserna, talmansrundorna och stora medieuppbåd, är det inte ofta som Andreas Norlén blir arg.

– Jag har aldrig skrikit av frustration men jag blev lite irriterad att regeringsbildningen drog ut på tiden, säger Norlén när SVT träffar honom på hans kontor.

Efter förra valet syntes han överallt – för att återigen i somras vara i fokus. Andreas Norlén är en av få talmän de flesta av oss känner igen. Men vad gör han egentligen på jobbet när det inte är regeringskris, vad skulle kunna få honom att skrika ”ordning” som den brittiske talmannen och hur ser han på att han själv hamnat i centrum de senaste åren? 

SVT:s reportrar Mersiha Ajdinovic och Helin Pakdemir försökte hålla jämna steg med Andreas Norlén en dag i riksdagen som började med ett besök – hos kungen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.