Foto: Anders Wiklund/TT

Talmannen: Jag ger partierna 48 timmar att lösa de här problemen

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen Andreas Norlén ger partierna ytterligare 48 timmar att komma överens. Statsministeromröstning kan ske tidigast på fredag. Samtidigt läxar han upp partiledarna för att allt drar ut på tiden.
– Jag tror svenska folket börjat tröttna på de många turerna i den här processen, säger han.

Efter måndagens talmansrunda tillkännagav Andreas Norlén att han anser sig ha två alternativ, att nominera en kandidat i dag eller ge ytterligare tid för processen. Andreas Norlén kallade processen både beklaglig och anmärkningsvärd.

Uttryckte kritik

Han underströk att han redan har gett partierna ovanligt mycket tid och uttryckte kritik om att de inte lyckats diskutera fram en lösning under de gångna veckorna.

– Innebär denna ytterliga tid att det går att säkerställa en regering, så kan inte jag med gott samvete neka till förlängning.

Dock menar han att det har funnits gott om tid sedan innan jul, att att både genomföra regeringsförhandling och säkerställa allt stöd som krävs för att en ny regering ska kunna tillträda.

– Jag är mycket kritisk till att det visar sig att den här regeringen inte har tillräckligt med stöd, säger Andreas Norlén.

Justerade tidsplanen

Andreas Norlén vill helst veta att den statsministerkandidat han föreslår tolereras av riksdagen, då det självklara målet är att nästa omröstning faktiskt lyckas.

– Jag har bestämt mig för att göra en viss justering av tidsplanen. Jag kommer därför kalla till en ny talmansrunda på onsdag förmiddag för att kunna lägga en statsministernominering i kammaren på onsdag klockan 14.

En eventuell omröstning om statsministerkandidat ska då ske redan på fredag, enligt Andreas Norlén. Talmannen förutsätter att partierna klarar att diskutera fram en lösning, inom den angivna tidsramen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet