• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blev många noteringar för talman Andreas Norlén i den svarta anteckningsboken under regeringsbildningen. Foto: SVT/Mikael Eriksson

Talmannens hemliga anteckningsbok visar: Björklund lobbade för Lööf

Publicerad

Två svarta anteckningsböcker med hårdare pärm. De fyllde talman Andreas Norlén med minnesanteckningar från alla de samtal som hölls bakom stängda dörrar med partiledarna under den långa regeringsbildningen. I SVT:s dokumentär Maktkampen om regeringsbildningen avslöjar han en av alla noteringar.

131 dagar tog det innan Stefan Löfven slutligen omvaldes som statsminister och Sverige fick en ny regering. Många samtal hölls mellan talman Andreas Norlén och partiledarna under de sju talmansrundorna. 

Först ut att sondera var Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, men uppdraget att bilda en Alliansregering misslyckades när Centern och Liberalerna inte ville vara med i en regering som kräver stöd av Sverigedemokraterna. Partiledarsamtalen fortsatte och många noteringar gjordes av talmannen, alla för hand.

– Man kan inte sitta med en dator i knät när man samtalar med en partiledare om regeringsbildningen. Då var de svarta och lite rejälare anteckningsböckerna perfekta för ändamålet, säger Andreas Norlén.

”Annie Lööf ska sondera”

Talmannen säger att det som står i de två anteckningsböckerna är sånt som sagts i förtroende mellan honom och partiledarna. Därför vill han inte göra noteringarna offentliga, trots att det långa arbetet med regeringsbildningen nu är över.

– Samtalen fördes mellan fyra ögon och det måste ske i förtroende. Partiledarna måste kunna lita på att talmannen inte för vidare det som sägs, annars skulle processen inte kunna fungera, säger Andreas Norlén.

I SVT:s dokumentär om regeringsbildningen avslöjar talmannen ändå några detaljer för vad som står i den ena anteckningsboken.

– Jag slog upp en sida här och kan notera att Jan Björklund vid ett tillfälle under hösten sa “jag tycker att Annie Lööf ska sondera”, och det har jag noterat här och tog med mig. Och det fick hon ju också göra så småningom, säger Andreas Norlén.

SVT:s dokumentär Maktkampen sänds i SVT1 onsdag 6 mars klockan 20.00 och i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer