Följ utvecklingen kring regeringsbildningen

Regeringsbildningen

Överblick

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Johan Pehrson (L): "Jag hoppas att de levererar"

- Sverige behöver en uppryckning på skolan, integrationen och kampen för klimatet, säger Liberalernas gruppledare i riksdagen om den nya regeringen.

Statsvetare om regeringsförklaringen: detaljerat och konkret

Regeringsförklaringens tre teman – välfärd, klimat och kriminalitet – deklarerades under 40 minuter. Det var ett långdraget tal menar Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, vilket hon anser för tankarna till det gamla Österuropa.

- Det var ett kampanjtal inför valet. Det var väldigt detaljerat, inte bara allmänna floskler, utan ett konkret handlingsprogram som är grunden för det Socialdemokraterna vill gå till val på, säger Marja Lemne.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att ramverket var väntat men han överraskas av att kopplingen mellan segregation och kriminalitet prioriterades så pass tidigt i talet.
- Hade vi sett det här för tjugo år sedan hade det varit självklart att välfärden kommit först. Jag tror inte det är någon slump. Man hamrar in ett budskap och det är hårda åtgärder hela vägen, säger han och understryker att S några decennier tillbaka med begreppet "trygghet" syftade på välfärd, men att trygghet sedan några år nu istället handlar om kriminalitet och gränser.

Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, instämmer.

- Stefan Löfven hade svårt att prata på det viset. Men vi har hört hur Morgan Johansson med flera ändå har börjat koppla ihop de här två politikområdena. Det blev nu väldigt tydligt att statsministern också gör det.
(TT)

Nya energiministern vigselförättare i "Gift vid första ögonkastet"

Den nye energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar har agerat vigselförrättare i SVT:s realityserie "Gift vid första ögonkastet", rapporterar Expressen.

Som kommunpolitiker i Nacka viger han omkring 80-100 par om året och när frågan kom från SVT-produktionen tackade han ja.

– Det är ju så att det här är min frus absoluta favoritprogram, jag skulle nog inte bli förlåten om jag tackade nej, har
Khashayar Farmanbar tidigare sagt till Nacka Värmdö Posten.

Här kommer regeringen för första gången sen den tillträtt!

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, är positiv till att Anders Ygeman får idrottsfrågorna i sin ministerportfölj.

– Idrottsrörelsen välkomnar Anders Ygeman som ansvarig för idrottsfrågorna, säger han.

Läs mer i artikeln nedan.

Flera kulturchefer är förvånade över valet av Jeanette Gustafsdotter som ny kulturminister. Gustafsdotter får också ansvar över frågor som rör de nationella minoriteterna, vilket innebär att bland annat frågor som rör samerna hamnar på hennes bord.
Läs och se mer i artikeln och klippet nedan.

Kall väntan utanför slottet!

Nu väntar alla fotografer på att ta första bilden av regeringen efter konseljen.

Talmannen Andreas Norlén redogör nu för hur regeringsbildningen gått till och de turer som lett till att den nuvarande regeringen nu kan tillträda.

- Jag har återkommande informerat ers majestät om processen, säger Norlén.