Foto: TT

Tältläger för flyktingar dröjer – bygglov saknas

Uppdaterad
Publicerad

Redan den här veckan var tanken att flyktingar skulle kunna börja inkvarteras i tältläger utanför Lund. Men det finns inget bygglov, något som kan ta veckor att bereda för kommunen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB hade tänkt sätta upp 75 tält som tillsammans skulle kunna rymma 375 personer i Revinge.

Men det kommer ta längre tid än beräknat att få tälten på plats. Lunds kommun måste göra en sedvanlig bygglovshantering – något som kan ta några veckor.

– Förutsatt att vi får in en komplett ansökan så är nog den minsta tid man får räkna med två veckor, skulle jag gissa. Allt beror egentligen på hur grannarna ställer sig till bygglovet, säger stadsarktiekten Malin Sjögren till Sveriges Radio.

Grannar måste kanske också höras

Stadsbyggnadskontoret har fått i uppdrag av kommunens politiker att skyndsamt handlägga ansökan, men de vanlig reglerna i plan- och bygglagen gäller även för prövningen av tältlägret.

Eftersom det finns flera andra fastigheter i närheten måste också grannarna få ge sina syn på saken.

– Regeringen har en möjlighet att ställa vissa lagar åt sidan, om det handlar till exempel om krigssituationer. Men något sådant beslut finns inte från regeringen och då gäller den ordinarie lagstiftningen som vanligt, säger Malin Sjögren till Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet