Foto: TT

Tamponger kan innehålla hormonstörande dioxiner

Uppdaterad
Publicerad

Tamponger kan innehålla spår av det hormonstörande ämnet dioxin visar forskning. Dioxiner finns bland annat i kött och fisk, men ingen vet exakt hur en långvarig exponering av ämnet påverkar människan.

Kemikalieinspektionen gick tidigare ut i veckan med att de inte kontrollerar mensskydd för gifter och anser att det inte finns stöd från forskarvärlden för att mensskydd kan innehålla gifter. Hanna Lundqvist vid Lunds universitet skrev sin kandidatuppsats om dioxiner i tamponger, ett ämne som i vissa fall kan vara hormonstörande. 

Komplicerat forskningsområde

– Halterna av dioxiner i tamponger är väldigt låga, men det kan vara farligt, det finns lite forskning om hur långvarigt användande av tamponger kan påverka kvinnor. Dessutom är det ett komplicerat forskningsområde och inte ett orimligt krav att de kontrolleras bättre, säger hon till SVT Nyheter.

Utöver dioxiner har en grupp argentinska forskare hittat rester av glyfosat, ett ämne som används i ogräsmedlet Roundup, i tamponger. En fransk konsumenttidning gjorde liknande fynd av samma bekämpningsmedel vilket ledde till produkten drogs tillbaka i Italien och i Kanada. 

Dioxiner finns i vår vardag

Mattias Öberg är docent i toxikologi vid Karolinska Institutet och jobbar vid forskningscentrumet Swetox. Han tycker att det är oroande men tror inte att det finns en ökad risk för kvinnor som använder tamponger.  

– Vi exponeras främst genom mat och fram för allt fet mat från djurriket som innehåller dioxiner, men det är oroande om man hittat dioxiner i produkten, det är viktigt att få ner den generella mängden av dioxiner i vår vardag. Kvinnor kan vara i riskzonen för dioxiner om de är gravida då fostret kan ta skada av ämnet.

Kan skada foster

Men han tror inte att dioxiner i tamponger innebär någon ökad risk, utan det är främst den totala mängden i kroppen som är viktig att titta på. Mattias Öberg säger att han inte skulle bli förvånad om en tampong innehöll mer dioxiner efter att den använts än innan.

– Kvinnor och män exponeras olika via arbetsmiljön, men även vid användandet av smink och smycken.

Fakta: Dioxiner

  • Dioxiner är organiska miljöföroreningar som fått stor spridning i miljön.
  • De bildas bland annat när man tillverkar kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser.
  • Människor får främst i sig dioxiner via mat.
  • Särskilt höga halter finns i fet fisk som strömming och lax fångad i förorenade områden.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.